Número 224
febrer 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Ramon López de Mántaras: «Per molt intel·ligents que arribin a ser les futures intel·ligències artificials, mai no seran iguals que les humanes»

És possible construir màquines intel·ligents? És una màquina, el cervell? En el seu discurs del 19 de febrer, «Passat, present i futur de la intel·ligència artificial: algunes reflexions», Ramon López de Mántaras va afirmar que «l’objectiu últim de la intel·ligència artificial, aconseguir que una màquina tingui una intel·ligència de tipus general similar a la humana, és un dels objectius més ambiciosos que s’ha plantejat la ciència. Per la seva dificultat, és similar a altres grans objectius científics, com explicar l’origen de la vida, l’univers o conèixer l’estructura de la matèria».

López de Mántaras va reflexionar sobre el fet que, «per molt intel·ligents que arribin a ser les futures intel·ligències artificials, mai no seran iguals que les humanes, ja que el desenvolupament mental que requereix tota intel·ligència complexa depèn de les interaccions amb l’entorn i aquestes depenen, al seu torn, del cos, en particular del sistema perceptiu i el motor». A més, va afegir que «això, juntament amb el fet que les màquines no seguiran processos de culturització i socialització com els nostres, incideix en el fet que, per molt sofisticades que arribin a ser, seran intel·ligències diferents de les nostres».

López de Mántaras va afirmar que «el fet de ser intel·ligències alienes a la humana i, per tant, alienes als valors i a les necessitats humanes, ens hauria de fer reflexionar sobre possibles limitacions ètiques al desenvolupament de la intel·ligència artificial».


Per acabar, va assegurar que «cal que els estudiants de ciència i enginyeria rebin una formació ètica que els permeti comprendre millor les implicacions socials de les tecnologies que molt probablement desenvoluparan». Segons ell «només si invertim en educació aconseguirem una societat que pugui aprofitar els avantatges de les tecnologies intel·ligents i minimitzar-ne els riscos».

Aquest acte es va emmarcar dins les activitats programades a la Mobile Week Barcelona, que ha tingut lloc del 17 al 24 de febrer.

Ramon López de Mántaras i Badia és professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), director de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial i professor visitant distingit de la Universitat de Tecnologia de Sydney. És un dels pioners de la intel·ligència artificial a l’Estat espanyol (publicà Inteligencia artificial: ¿qué es?, ¿para qué sirve?, 1980) i un dels més destacats experts a Europa. Fundà l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial, en la qual fou president del Consell Rector durant el període 2002-2006. És membre de l’European Association for Artificial Intelligence (EurAI). Ha rebut diversos guardons, entre els quals destaquen el Premi Ciutat de Barcelona d’Investigació (1982), el Premi Robert S. Engelmore de l’Associació Americana d’Intel·ligència Artificial (2011); el Premio Nacional de Informática, de la Sociedad Científica Informática de España (2012), i l’EurAI Distinguished Service Award, de la European Association of Artificial Intelligence (2016). El novembre de 2016 fou nomenat membre de la secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC.

En aquest enllaç podeu veure l’acte de recepció de Ramon López de Mántaras: https://youtu.be/78NPkmTvLYE

 


 

Notícies

* Arrenca l’Any Fabra

* Ramon Pinyol, nou president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC s’adhereix a la declaració de l’Acadèmia aranesa dera lengua occitana davant la sentència del Tribunal Constitucional

* Es lliura el XV Premi Catalunya d’Economia a José García Montalvo

* Ramon López de Mántaras: «Per molt intel·ligents que arribin a ser les futures intel·ligències artificials, mai no seran iguals que les humanes»

* Jaume Mensa: «L’IEC ha estat el veritable pal de paller dels estudis arnaldians»

* L’Institut d’Estudis Catalans participa en la Mobile Week Barcelona

* Liechtenstein i el Vaticà centren l’última sessió del cicle sobre els microestats d’Europa

* Es lliuren a l’IEC els premis de la VIII Olimpíada de Biologia de Catalunya

* L’Institut d’Estudis Catalans acull l’acte de cloenda de la commemoració dels cinc-cents anys de la Reforma protestant

* El tema «Revolució i utopia» centra la V Olimpíada de Filosofia de Catalunya

* L’IEC organitza diversos actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

* Més d’un centenar d’alumnes participen en el Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa