Número 170
desembre 2012
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El filòsof Manuel Cruz analitza la naturalesa del jo dins del cicle Sobirania i drets de les nacions

«Qui decideix realment? A propòsit de la naturalesa del jo» és el títol de la conferència que Manuel Cruz Rodríguez, catedràtic de Filosofia Contemporània de la Universitat de Barcelona, va pronunciar a l'IEC el  12 de novembre. Cruz va centrar la seva intervenció en el concepte del jo, que, segons ell, «s’ha miniaturitzat». Aquesta miniaturització no ha posat fi al concepte, «sinó que l’ha multiplicat» i aquest fet s’ha produït, en part, «a causa dels discursos multiculturalistes, que han contribuït a desfer una imatge única de la identitat». La conferència de Cruz és la segona del cicle Sobirania i drets de les nacions, organitzat per l’Institut, i que se celebrarà fins a la primavera del 2013. 

El cicle Sobirania i drets de les nacions es va inaugurar el 22 d’octubre amb la conferència «Drets i sobirania a l’època contemporània», a càrrec de Samuel Moyn, de la Universitat de Colúmbia (Estats Units). Les properes conferències seran «Sobirania al segle XXI. És possible? Té sentit?», de Joan Subirats, de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, el 14 de gener; «Westfàlia, postWestfàlia i sobiranies nacionals», de Carles Boix, de la Universitat de Princeton, l’11 de març, i «La nació: pot sobreviure sense el seu propi estat?», de Montserrat Guibernau, de la Universitat de Cambridge, el 18 de març.

La 17a Setmana de la Ciència s’inaugura a l’IEC

«Apropar la ciència a la societat i demostrar com n’és d’important ―especialment, en un moment com l’actual, marcat per les turbulències econòmiques―, així com incentivar les vocacions científiques entre els joves» són els principals objectius de la Setmana de la Ciència. Així ho va dir Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya, durant la inauguració, el 15 de novembre a l’IEC, de la dissetena edició de la Setmana de la Ciència. De Gispert va ser l’encarregada de presidir l’acte, en el qual van intervenir Antoni Esteve, president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació; Salvador Giner, president de l’IEC, i Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya. Enguany, la Setmana de la Ciència es va celebrar entre el 16 i el 25 de novembre i va consistir en jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs i tallers, entre moltes altres activitats.

La inauguració de la Setmana de la Ciència va incloure la conferència «L’enginyeria i el cervell: del control de les crisis convulsives a la reducció de les infeccions infantils a l’Àfrica», que va ser a càrrec de Steven J. Schiff, director del Penn State Center for Neural Engineering. L’IEC, com cada any, va acollir l’exposició de cartells de la Setmana de la Ciència. La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

L'acte es pot veure a la videoteca de l'IEC

Els efectes del canvi global sobre la fauna s’analitzen en la IX Jornada CREAF - SCB - ICHN

Com afectarà el canvi global al tritó del Montseny? Quin futur els espera a les comunitats de vertebrats dels Pirineus? I a la fauna domèstica? Quines són les conseqüències de la introducció d’espècies invasores als estanys d’alta muntanya? En un context de canvi climàtic i de canvis econòmics, quines són les claus de la conservació de la fauna? Aquestes són algunes de les qüestions que es van abordar en la IX jornada conjunta CREAF - SCB - ICHN, titulada «Fauna i canvi global», que es va celebrar el 21 de novembre a l'IEC. La jornada es va centrar en els efectes del canvi global sobre els ecosistemes i va reunir els experts que treballen en aquest àmbit. 

El canvi climàtic i el canvi en els usos del sòl estan generant nous escenaris paisatgístics als quals la fauna s’ha d’adaptar si vol sobreviure. L’adaptació a aquests canvis, però, varia segons l’espècie, que pot mantenir-se al mateix lloc i adaptar-se als canvis de les condicions ambientals, pot fugir a llocs més òptims, o, si no és capaç d’adaptar-s’hi, pot acabar desapareixent. En la jornada hi va haver una discussió i reflexió oberta amb l’objectiu de contrastar els punts de vista d’investigadors, tècnics i administracions, en aquest cas, amb competències en la planificació i la gestió de la fauna del nostre territori en un marc de canvi global.

L’organització va ser a càrrec del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i de les filials de l’IEC Societat Catalana de Biologia (SCB) i Institució Catalana d’Història Natural (ICHN).

Notícies

* Una passa endavant per a la llengua de signes catalana

* L’IEC analitza el pensament de Ferrater Mora en el centenari del seu naixement

* Es commemora el vuitantè aniversari de la proclamació de les Normes de Castelló

* Cent anys de la Flora de Catalunya, la primera gran obra de síntesi sobre les espècies botàniques de Catalunya

* Dolors Bramon reivindica l’obra del geògraf àrab al-Idrīsī sobre el territori català

* Es presenten els quatre volums de l’Espistolari grec, d’Antoni Rubió i Lluch

* Una jornada de la Càtedra UNESCO de Llengües i Educació de l’IEC compara l’estat d’aplicació de la legislació de les minories lingüístiques a Catalunya i a Itàlia

* Àngel Llàcer vindica l’acte mèdic en l’era de la tecnologia, durant el discurs d’ingrés com a membre de l’IEC

* El filòsof Manuel Cruz analitza la naturalesa del jo dins del cicle Sobirania i drets de les nacions

* La 17a Setmana de la Ciència s’inaugura a l’IEC

* Els efectes del canvi global sobre la fauna s’analitzen en la IX Jornada CREAF - SCB - ICHN


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal