Una vintena d’especialistes de disciplines tan diverses com l’economia, la medicina, la biologia o l’antropologia van participar el 9 de maig en el seminari «La cuina catalana a la cruïlla: entre la cuina d’autor i la desaparició de la cuina casolana», que va tenir lloc a l’IEC. Joan Roca, xef del restaurant El Celler de Can Roca, Grand Prix de l’Art de la Cuisine 2011, va cloure el seminari amb la conferència «Un repàs de la cuina d’autor». Hi van participar, també, Salomó Marquès, president de la Societat Catalana d’Història de l’Educació, filial de l’IEC, i Josep González-Agàpito, president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials. |
Per a Roca, «la cuina tradicional catalana és més viva que mai», atès que ara «ens trobem en un moment d’introspecció cap als nostres valors, la nostra cultura i la nostra terra i això dóna força a tot el que tenim a prop». El conferenciant va acompanyar l’explicació amb vídeos en què s’explicava quines són les claus de la cuina d’El Celler i on es podia veure l’elaboració d’alguns plats.
Salomó Marquès va ser l’encarregat de recollir les conclusions del seminari. Tal com va explicar, un dels temes sobre els quals es va discutir més és la identitat: què s’entén per cuina catalana i què s’entén per cuina d’autor? També es va apuntar que és necessari celebrar més seminaris com aquest però monogràfics, incorporar-hi una nova visió que tingui en compte els canvis en la societat i les noves tecnologies en la cuina i crear una institució educativa d’àmbit nacional. Un altre dels temes que es van analitzar és com la crisi condiciona els hàbits alimentaris.
El seminari va constar, a més de la ponència de Roca, de les conferències «Dinàmica i evolució de la cuina catalana contemporània», per part de Jesús Contreras, de l’Observatori de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), i Antoni Riera, de l’IEC i de la UAB; «Cuina d’autor i cuina casolana», per part de Toni Massanés, de la Fundació Alícia, i «Una visión crítica de la cuestión», a càrrec de Manuel Garaizabal, de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia. L’organització del seminari va ser a càrrec de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i l’IEC.
La conferència es pot veure a la videoteca de l'IEC
Article de Josep González-Agàpito: «La gastronomia, a l’acadèmia»
Recull de premsa |
|