Número 165
juny 2012

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Una conferència del xef Joan Roca clou a l’IEC un seminari sobre la cuina catalana que aplega una vintena d’especialistes

Una vintena d’especialistes de disciplines tan diverses com l’economia, la medicina, la biologia o l’antropologia van participar el 9 de maig en el seminari «La cuina catalana a la cruïlla: entre la cuina d’autor i la desaparició de la cuina casolana», que va tenir lloc a l’IEC. Joan Roca, xef del restaurant El Celler de Can Roca, Grand Prix de l’Art de la Cuisine 2011, va cloure el seminari amb la conferència «Un repàs de la cuina d’autor». Hi van participar, també, Salomó Marquès, president de la Societat Catalana d’Història de l’Educació, filial de l’IEC, i Josep González-Agàpito, president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials.

Per a Roca, «la cuina tradicional catalana és més viva que mai», atès que ara «ens trobem en un moment d’introspecció cap als nostres valors, la nostra cultura i la nostra terra i això dóna força a tot el que tenim a prop». El conferenciant va acompanyar l’explicació amb vídeos en què s’explicava quines són les claus de la cuina d’El Celler i on es podia veure l’elaboració d’alguns plats.

Salomó Marquès va ser l’encarregat de recollir les conclusions del seminari. Tal com va explicar, un dels temes sobre els quals es va discutir més és la identitat: què s’entén per cuina catalana i què s’entén per cuina d’autor? També es va apuntar que és necessari celebrar més seminaris com aquest però monogràfics, incorporar-hi una nova visió que tingui en compte els canvis en la societat i les noves tecnologies en la cuina i crear una institució educativa d’àmbit nacional. Un altre dels temes que es van analitzar és com la crisi condiciona els hàbits alimentaris.

El seminari va constar, a més de la ponència de Roca, de les conferències «Dinàmica i evolució de la cuina catalana contemporània», per part de Jesús Contreras, de l’Observatori de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), i Antoni Riera, de l’IEC i de la UAB; «Cuina d’autor i cuina casolana», per part de Toni Massanés, de la Fundació Alícia, i «Una visión crítica de la cuestión», a càrrec de Manuel Garaizabal, de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia. L’organització del seminari va ser a càrrec de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i l’IEC.

La conferència es pot veure a la videoteca de l'IEC

Article de Josep González-Agàpito: «La gastronomia, a l’acadèmia»

Recull de premsa

Notícies

* La Secció Filològica clou l’Any de la Paraula Viva

* L’IEC i la Xarxa Vives d’Universitats signen un conveni de col·laboració per a la promoció de la ciència i la cultura

* L’ús del català creix entre les persones que no el tenen com a primera llengua, i augmenta el consum de mitjans en català

* Cent cinquanta persones participen en les 5es Jornades Catalanes de Revistes Científiques

* Les marees roges centren el discurs d’ingrés de Marta Estrada com a membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* Es lliuren a la UAB els premis de les XVII Proves Cangur de Matemàtiques

* Una conferència del xef Joan Roca clou a l’IEC un seminari sobre la cuina catalana que aplega una vintena d’especialistes

* Creació i transcendència van centrar el diàleg de l’Atri dels Gentils celebrat a l’IEC

* Joaquim Maria Puyal, membre de la Secció Filològica, guardonat amb el títol de Català de l’Any

* Aina Moll, membre de la Secció Filològica, investida doctora honoris causa per la Universitat Oberta de Catalunya

* El conseller Mascarell reflexiona sobre la situació del català

* Francesc Albardaner presenta a l’IEC noves proves que apunten que Cristòfor Colom era català

* Es presenten a l’IEC les traduccions i edicions de Curial e Güelfa


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa