Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona (UB), va impartir el 24 de febrer a la Facultat de Filosofia de la UB una conferència titulada «Déu i el medi ambient: el punt de vista d’un ecòleg». |
En aquesta conferència, que forma part del cicle Déu i l’ecologia integral, Ros va parlar sobre el fet que en els textos sagrats abrahàmics (com la Bíblia, l’Alcorà o el Talmud) no tracten massa bé la natura, ja que la posen al servei de l’home. Segons Ros, «ha calgut esperar al magisteri del papa actual perquè l’Església catòlica digui alguna cosa raonable —però parcial— sobre el medi ambient (en l’encíclica Laudato si’)».
El catedràtic emèrit d’ecologia es va preguntar què es pot dir, des del seu punt de vista «mig científic, mig ecologista», sobre Déu i el medi ambient. «Des de l’àmbit científic, dubtes i negació; des de l’àmbit del defensor de la natura, oblit i menyspreu. Altres religions, amb l’excepció del budisme, no tracten millor el medi ambient. Si acceptem que la deïtat és un constructe de l’home (i no a l’inrevés), no ens ha d’estranyar que la natura sigui tan marginal en les religions del món: primum vivere, deinde philosophare.»
Podeu trobar més informació sobre el cicle aquí. |
|