Beltran Genescà va iniciar la seva exposició explicant que aquest llibre «és un treball de camp en el qual s’ha intentat recopilar i ordenar tot un vocabulari popular molt extens i molt ric, al voltant de la salut, dels remeis, dels tractaments…». A més, va indicar que la idea va néixer quan es va adonar «que la generació de gent més gran, quan venien a la consulta, tenien una capacitat d’expressar-se molt fluida, molt interessant, per tal d’interpretar tot allò que els passava».
Genescà va posar un èmfasi especial en el fet que aquesta obra és un llibre de «quilòmetre zero: s’ha fet escoltant la gent i apuntant les expressions en el moment precís, en el seu context». A més, va comentar que «quan em vaig adonar que aquesta generació de gent més gran té una gran expressivitat i, en canvi, la gent més jove ha perdut pràcticament tota la fluïdesa a l’hora d’expressar-se davant el metge, vaig pensar que era una bona idea recollir aquestes expressions i frases, agrupar-les». «El llibre, de fet, és un homenatge a tota aquesta generació d’avis i àvies de la vall d’Aro i Sant Feliu, que ha sabut mantenir ben viu l’idioma entorn de la salut», va afegir Beltran Genescà.
Per la seva banda, Narcís Macià va dir que aquest llibre és una font de records i vivències i es va preguntar si és possible recollir aquesta terminologia popular de la salut a través dels llenguatges documentals. Per aclarir conceptes, va afegir: «el llenguatge documental és un sistema de signes, de codis acordats en un àmbit, que faciliten la representació de la informació. Les utilitats són diverses, però en aquest cas interessa convertir aquesta informació expressada en llenguatge natural en dades explotables, que puguin ser tractables a fi de facilitar l’entesa i la comunicació entre humans, entre humans i màquines, i entre màquines. El llenguatge documental és una de les eines de la intel·ligència artificial i del tractament massiu de dades (big data).»
Després de la presentació del llibre va tenir lloc un debat sobre l’ús dels termes populars en l’àmbit de la salut.
Aquest acte va ser organitzat per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, l’Editorial Gregal i la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC. |