Va obrir l’acte Eduard Arruga, president de la SCE, explicant que aquest acte «es fa perquè la vocació de la nostra societat és la de promoure i divulgar la recerca en ciència econòmica i la recerca en economia catalana».
La conferència va anar a càrrec de Pere Puig, doctor i professor d’ESADE, que va explicar que Francesc Moragas va néixer a Barcelona fa cent cinquanta anys i que el 1904 va fundar la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis (La Caixa) i la seva Obra Social, que ha definit l’entitat des que la va crear i fins avui. Advocat, fill d’una família de notaris i lletrats formats en assegurances i previsió, aspirava a la comprensió social del país i va tenir, des de molt jove, el propòsit d’entendre i millorar el món. Això el va portar, a inicis del segle XX, a desenvolupar un projecte de reforma social per a protegir els sectors més fràgils de la societat.
Van assistir a l’acte Antoni Vila, director general de la Fundació Bancària La Caixa, i representants de les cinc entitats fundadores de La Caixa, com Jordi Casassas, president de l’Ateneu Barcelonès; Xavier Sunyer i Déu, membre del comitè executiu de la Cambra de Comerç de Barcelona; Salvador Guillermo, secretari general adjunt i director del Departament d’Economia de Foment del Treball Nacional; Josep Maria Majó, vocal de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, i Miquel Roca, president de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País.
Joandomènec Ros, president de l’IEC, va cloure l’acte afirmant que «és important recordar figures com Francesc Moragas, perquè convé saber que, darrere d’entitats com La Caixa, molt sovint hi ha un interès social i no només econòmic». |