El president de l’IEC, Joandomènec Ros, que va iniciar l’acte, va subratllar el poder de convocatòria de l’autora, que va fer quedar petita la Sala Pi i Sunyer de la Casa de Convalescència. Ros va recordar la vàlua d’Eva Serra, que «era un bon exemple d’allò que es demana als membres de l’IEC: excel·lència en l’àmbit de la recerca, en el seu cas la història; amor al país, era evident que era una patriota, i disposició a treballar per l’Institut, i Serra sempre es va mostrar «disposada a fer allò que se li demanava».
El president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, Ramon Pinyol, va destacar l’actitud que Serra va mantenir en el seu entorn laboral. La va descriure com una persona «molt senzilla en l’expressió del seu saber, que sempre s’interessava per allò que es deia», i amb un «compromís amb l’IEC i el país tan forts que es presentava voluntària per a totes les feines».
Durant la presentació de la primera jornada, Agustí Alcoberro, professor de la Universitat de Barcelona, va apuntar que l’acte pretén «interpretar les aportacions d’Eva Serra a la historiografia moderna, però sense oblidar el seu paper social i polític». També va avançar que l’IEC publicarà el programa de l’homenatge, juntament amb un recull bibliogràfic de l’autora.
La primera sessió, titulada «El règim feudal al camp català, segles XV i XVI», va anar a càrrec de Jaume Dantí (Universitat de Barcelona), Pere Gifre (Universitat de Girona) i Rosa Lluch (Universitat de Barcelona). La jornada d’ahir es va tancar amb la ponència «Catalunya en una monarquia composta (1481, 1640, 1714)», a càrrec d’Antoni Simon (Universitat Autònoma de Barcelona i IEC), Xavier Torres (Universitat de Girona) i Agustí Alcoberro (Universitat de Barcelona).
El dijous 11 l’acte es va traslladar a la Sala Gran de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, on s'hi va fer la cloenda, que va comptar amb el president de l'IEC, Joandomènec Ros, i el president de la Generalitat, Quim Torra.
Abans de la cloenda va tenir lloc la sessió Les institucions de la terra: cort general i diputació del general (fins al 1714) i una darrera exposició que va va versar sobre Eva Serra i la historiografia catalana, a càrrec d’Enric Pujol (Universitat Autònoma de Barcelona, IEC), Joaquim M. Puigvert (Universitat de Girona) i Antoni Furió (Universitat de València).
|