Va presentar la sessió el president de la Secció de Ciències Biològiques, Pere Puigdomènech i Rossell, que va fer un petit repàs del currículum de Peñuelas, tot destacant que «la seva feina és una de les més notables a casa nostra, no només en el camp de l’ecologia sinó també en el camp de les ciències de la vida».
Josep Peñuelas va iniciar el discurs explicant què s’està fent dins l’àmbit de l’ecologia global, «com les lleis de la vida ens ajuden a interpretar què passa al nostre planeta, que ens recorden bàsicament que el que fa la vida és utilitzar l’energia i la matèria en un espai determinat per a acumular estructura i funció. El que en Ramon Margalef anomenava informació».
Peñuelas, a més, va destacar que «la mort és fonamental en les lleis de la vida, i en tot aquest procés la selecció natural actua sobre els individus. Evolucionem cap a un món enormement complex d’organismes i ecosistemes». I va posar èmfasi en el fet que «no hem d’oblidar la màgia de la unitat de la vida, com n’és de simple químicament i físicament».
Josep Peñuelas i Reixach és professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i dirigeix la Unitat d’Ecologia Global CREAF-CSIC-UAB al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).
Ha publicat sis llibres sobre ecologia, evolució i ciència; més de vuit-cents articles en revistes i llibres científics, i més de dos-cents cinquanta articles de divulgació científica en diaris com La Vanguardia, l’Avui, El País o El Periódico.
Peñuelas ha ocupat nombrosos càrrecs, entre els quals hi ha el de president de la Institució Catalana d’Història Natural de l’IEC i el de membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya.
Podeu veure el discurs aquí
|