La matemàtica va fer una breu introducció a l’àrea de les matemàtiques anomenada anàlisi estocàstica o càlcul estocàstic, adreçada a una audiència amb coneixements científics amplis, però no necessàriament matemàtics.
Sanz va explicar que «l’inici del desenvolupament de l’anàlisi estocàstica se situa en els anys quaranta del segle passat i és degut a Kyoshi Ito, tot i que a partir del 1900 ja se’n troben alguns precedents remarcables. Té, doncs, una història encara molt curta, sobretot en comparació amb altres especialitats de les matemàtiques. Malgrat això, l’ímpetu i la magnitud del seu creixement són incontestables, com també ho és l’increment de la influència i l’impacte que té en el món científic».
Sanz també va comentar que, tot i que els «reconeixements en forma de premis a l’activitat científica en l’àmbit de l’anàlisi estocàstica són força recents, han actuat com a factors de consolidació de l’àrea, han servit d’impuls per a nous descobriments i han fomentat una activitat intensa en noves línies de recerca».
Marta Sanz-Solé (Sabadell, 1952) és doctora en matemàtiques per la Universitat de Barcelona (UB) (1978) i catedràtica de probabilitat i estadística a la UB des de l’any 1986. Fou degana de la Facultat de Matemàtiques de la UB (1993-1996) i vicepresidenta de la Divisió de Ciències Experimentals i Matemàtiques (2000-2003). Actualment és la coordinadora del comitè científic de la Barcelona Graduate School of Mathematics (BGSMath).
Va ser membre del comitè executiu de la Societat Matemàtica Europea (1997-2004) i també en va ser presidenta (2011-2014). Formà part de l’equip de direcció del Centre de Recerca Matemàtica (2007-2010).
És membre del jurat dels Premis Princesa d’Astúries, i el 2015 va ser nomenada membre del comitè del Premi Abel 2016 i 2017. Ha estat distingida amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (1998) i va ser elegida fellow de l’Institute of Mathematical Statistics (2011).
Podeu veure el seu discurs aquí.
Fotografies de l'acte |