Número 226
abril 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Les Jornades de la Secció Filològica de l’IEC d’enguany, a Castelló d’Empúries

Els membres de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans es van reunir els dies 13 i 14 d’abril a Castelló d’Empúries, en les jornades anuals de la Secció, que cada any se celebren en una població de l’àmbit lingüístic català amb l’objectiu de mantenir contactes i intercanvis amb els estudiosos de cada lloc.

En el decurs de les jornades es va reflexionar sobre la construcció literària de l’Empordà, sobre el pes que ha tingut en la fixació de la llengua catalana i sobre l’evolució del mite de l’Empordà. Es van recordar els membres de la Secció Filològica Modest Prats, nascut a Castelló d’Empúries, i Maria Àngels Anglada, que va fer de l’Empordà la seva terra d’adopció, i també Carles Fages de Climent, que té Castelló d’Empúries i la ciutat de Figueres com a llocs cabdals de la seva geografia literària, en el marc de la commemoració de l’Any Carles Fages de Climent, amb motiu del cinquantè aniversari de la mort del poeta.

La primera sessió de les jornades es va fer el divendres 13 d’abril i es va dedicar a la literatura. L’obertura va ser a càrrec de Salvi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries, i M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC. Hi van intervenir els professors de la Universitat de Girona Míriam Cabré, Sadurní Martí i Francesc Montero, i es va celebrar la taula rodona titulada La construcció literària a l’Empordà, en la qual van participar els escriptors Vicenç Pagès Jordà i Adrià Pujol, i que va moderar Mita Casacuberta.

L’endemà, el dissabte dia 14, en la sessió titulada Al cor de la llengua van intervenir Francesc Feliu, professor de la Universitat de Girona; Narcís Comadira, poeta, pintor, dramaturg, traductor, periodista i crític literari; Joan Vallès, professor de la Universitat de Barcelona i membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, i Isidor Marí i Josep M. Nadal, membres de la Secció Filològica de l’IEC.

Els membres de la Secció Filològica van visitar alguns dels indrets emblemàtics de la vila: la Casa Fages de Climent, la basílica, el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó i la sinagoga.

Des del 1990, la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, en exercici de la funció que té encomanada de responsable de l’elaboració de l’obra normativa de la llengua, visita periòdicament indrets diversos de la geografia lingüística del català. De l’Alguer al Matarranya, d’Andorra a Elx o de Perpinyà al Carxe, tot passant per totes les capitals administratives i seus universitàries, la Secció Filològica persegueix un doble objectiu: donar a conèixer el seu treball regular als diversos actors del territori i, al mateix temps, informar-se de l’estat del català i dels anhels, les percepcions i les reivindicacions de la gent del país.

Les jornades van ser organitzades per la Secció Filològica de l’IEC i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, amb la col·laboració de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent, del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i de l’Obra Social “la Caixa”.
 

Notícies

* L’IEC lliura els Premis Sant Jordi 2018, que distingeixen obres i investigadors de tots els àmbits de la ciència i la cultura catalanes

* L’IEC i el Govern de les Illes Balears reforcen la col·laboració

* Mercè Rodoreda, de nou a l’Institut d’Estudis Catalans

* Les Jornades de la Secció Filològica de l’IEC d’enguany, a Castelló d’Empúries

* La vigència de Manuel de Pedrolo, en el centenari del seu naixement

* La Societat Catalana d’Estudis Jurídics debat sobre la justícia i la repressió política

* Debat sobre la Renaixença en la commemoració del 125è aniversari de les Bases de Manresa

* L’IEC lamenta la mort del membre de la Secció Històrico-Arqueològica Josep M. Font i Rius

* Per Sant Jordi, jornada de portes obertes a la Casa de Convalescència

* Redacció de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana com a paisatge cultural patrimoni de la humanitat de la UNESCO

* El director del Servei Català de la Salut, David Elvira, parla sobre els reptes del Sistema Nacional de Salut

* Els experts debaten sobre les tendències del mercat laboral i l’impacte de la rebòtica i la digitalització

* L’IEC participa en la campanya de la FOCIR per a la projecció internacional de les entitats catalanes


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa