L’increment de la població, la gestió de la cronicitat i l’augment de les tècniques de diagnosi i tractament són alguns dels reptes principals del Sistema Nacional de Salut de Catalunya, segons va explicar David Elvira, director del Servei Català de la Salut, en la conferència que va oferir el 9 d’abril a l’IEC, convidat per la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut. Per a Elvira, cal plantejar-se una «transformació» del sistema, i per això calen «consensos socials». |
El director del Servei Català de la Salut va destacar els bons resultats en àmbits com les cardiopaties i el càncer, però va reconèixer la «dificultat històrica en la gestió de la cronicitat», que s’agreuja pel sobreenvelliment de la població.
Als reptes de la demografia i de la cronicitat, s’hi suma la capacitat d’integrar les millores tecnològiques digitals. David Elvira va explicar que davant d’una millora tecnològica nova no solament s’ha de mirar l’eficiència, sinó també la suficiència, ja que «el problema és que no es pugui pagar amb la restricció pressupostària».
David Elvira (Barcelona, 1974) és llicenciat en economia i empresa per la Universitat Pompeu Fabra i ha desenvolupat activitats de recerca en l’àmbit de l’avaluació econòmica de serveis sanitaris tant a l’Institut Municipal de Recerques Mèdiques de Barcelona com a l’Hospital de la Vall d’Hebron. En l’àmbit públic va exercir les funcions de director general de Recursos Sanitaris durant els anys 2009-2010 i de cap del Gabinet d’Informació i Estratègia durant els anys 2007-2009. Des de l’octubre del 2013 és membre del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés de la Sanitat del president de la Generalitat.
Vídeo de la conferència
|
|