«Elogi de la història de la filosofia» és el títol del discurs de recepció que va pronunciar Josep Olesti, membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, el 6 de març passat. Olesti, doctor en filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor de filosofia a la Universitat de Girona, va explicar que «a diferència del que passa en disciplines de cientificitat consolidada», com la física o la química, «en què la historicitat és extrínseca al saber que desenvolupen, la filosofia és inseparable de la seva història». Pere Lluís Font, membre emèrit de la Secció, va ser l’encarregat de respondre al discurs d’Olesti, que va titllar «d’una bellesa serena, d’una persuasió vigorosa, d’una finestra exquisida i d’una erudició elegant».
El 20 de març va ser el torn del metge endocrinòleg Ramon Gomis, que va pronunciar el seu discurs de recepció com a membre de la Secció de Ciències Biològiques, titulat «Nous horitzons en la història de la diabetis mellitus: la recuperació de la cèl·lula beta». Gomis va intentar exposar algunes de les aportacions dutes a terme al llarg de trenta-cinc anys de recerca en el camp de la diabetis, i va explicar quin és el paper que té la cèl·lula beta en el desenvolupament de la malaltia diabètica, si es tracta d’un esglaó clau i, en el cas que ho sigui, com s’hi pot intervenir.
Discurs de recepció de Josep Olesti: «Elogi de la història de la filosofia»
Discurs de recepció de Ramon Gomis: «Nous horitzons en la història de la diabetis mellitus: la recuperació de la cèl·lula beta». |