En recollir el Premi, Peñuelas es va dirigir al president per demanar-li «unes polítiques ambientals més valentes, sobretot ara que volem fer un país nou», i va afegir que «cal potenciar polítiques per a aconseguir la independència energètica i poder deixar de banda els lobbies que pressionen en matèria d’energia».
Peñuelas, que és investigador del CSIC en el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), on dirigeix el Grup d’Ecologia Global, va reivindicar també una acció més decidida contra la contaminació de l’aire i de l’aigua, i «més inversió en investigació sobre el medi ambient».
Per la seva banda, el president Puigdemont va destacar «el compromís amb Catalunya d’un investigador internacional que treballa per preservar el medi ambient del país», i Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans i del jurat del Premi Ramon Margalef 2016, va destacar que Peñuelas havia estat escollit guanyador per unanimitat.
Actualment, Josep Peñuelas treballa en diferents camps d’estudi: des de l’ecofisiologia vegetal fins als sensors remots, el canvi global, el canvi climàtic, la contaminació atmosfèrica, les emissions biogèniques de compostos orgànics volàtils o el funcionament i l’estructura dels ecosistemes vegetals terrestres.
La Generalitat va crear el Premi Ramon Margalef d’Ecologia l’any 2004 per reconèixer aquelles persones d’arreu del món que s’han distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. El guardó honora la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l’ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials. |