«Les dues últimes tragèdies que han succeït els últims dies han demostrat la importància de tenir un departament d’exteriors que doni servei al país», així obria el secretari d’Acció Exterior i de la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, Jordi Solé, la seva intervenció en el tercer esmorzar internacional de la FOCIR. L’acte es va celebrar el dimecres 30 de març de 2016 a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona. Hi van participar un gran nombre d’experts de l’àmbit de les relacions internacions i de la diplomàcia pública, com també representants d’entitats de la societat civil. Àngel Messeguer, membre de la Junta de la FOCIR i de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, va inaugurar la trobada en nom de la institució que representava. Mònica Sabata, presidenta de la FOCIR, va moderar el debat posterior.
Jordi Solé va enumerar fins a un total de sis àmbits en què l’acció exterior del Govern de la Generalitat està centrant tots els esforços. El primer és les relacions bilaterals, és a dir, de govern a govern, vinculades per convenis. El segon àmbit que va destacar són les relacions multilaterals, i va afirmar que és prioritari per a la defensa dels nostres interessos. Jordi Solé va asseverar que el Govern és molt actiu en aquest sector, com n’és bon exemple l’Euroregió o la Comunitat de Treball pels Pirineus. La Unió Europea, la Cooperació al Desenvolupament i la Diplomàcia Pública són les altres línies estratègiques que s’estan enfortint i promovent des de la Generalitat de Catalunya.
«Hem obert una nova etapa en acció exterior, molt diferent del govern previ», afirmava fent un breu recompte dels instruments de què disposa la Generalitat de Catalunya en aquesta matèria i que donaran un nou impuls a la projecció exterior del país. La creació d’un departament d’acció exterior, amb un pressupost modest garantit per l’Estatut, i les delegacions arreu del món són els instruments fonamentals per a aquesta etapa que encetem; són el primer embrió d’una estructura d’estat.
«Tenim un camí clar, i els direm amb fermesa i serenor a tots els nostres interlocutors el que aquest govern vol aconseguir i on volem arribar», afirmació que va anar acompanyada d’una breu explicació dels objectius de la nova acció exterior, entre els quals destaca l’obertura de noves delegacions a l’exterior i el possible increment del pressupost de l’Agència Catalana de Cooperació. Solé també va apuntar la possibilitat de fer una nova llei d’acció exterior que s’adapti a les necessitats del segle XXI en un món global i complex.
Aquest esmorzar forma part del cicle d’esmorzars internacionals que la FOCIR va iniciar el proppassat 2015 (amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya), pensats en clau de petit format i a porta tancada, en els quals es pretén oferir un espai de diàleg i debat entre els representants d’associacions, autoritats públiques, acadèmics i periodistes que estan interessats en la projecció internacional del nostre país.
Autor: FOCIR |