El Barcelona Knowledge Hub, l’oficina de l’Academia Europaea per als països del mediterrani i sud d’Europa, que està situada a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, va inaugurar el 3 de març passat la Women’s Week 2016 amb el títol Women and Migrations. Challenges and opportunities. Una setmana per a celebrar, com cada any des del 2006, el 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora.
En la sessió inaugural, el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, va mostrar un ferm compromís per a reduir la gran diferència que hi ha encara a l’IEC entre el nombre de membres femenins i masculins, que representen més del vuitanta per cent del total. «Per sort, avui dia, a casa nostra, no hi ha cap camp de la ciència que no tingui excel·lents professionals tant d’un sexe com de l’altre», va afegir Ros.
A continuació, va intervenir Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, qui va destacar la voluntat de la Women’s Week 2016 per a «posar en valor el paper dels dos sexes en el món de la ciència».
«A l’IEC i a l’Academia Europaea som capdavanters a celebrar el Dia Internacional de la Dona Treballadora des de l’any 2006; no hi ha moltes institucions que ho facin», va assenyalar al seu torn Ricard Guerrero, director acadèmic del Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea (BKH-AE) i membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC.
Guerrero va tenir un record per a la biòloga nord-americana Lynn Margulis (1938-2011), i va anunciar, per al proper mes de novembre, la celebració d’un cicle de conferències sobre la figura d’aquesta autoritat mundial en biologia evolutiva per a commemorar el cinquè aniversari de la seva mort.
La traductora Mary Ann Newman, impulsora de la Farragut Fund for Catalan Culture in the US i presentada per Ricard Guerrero com una «ambaixadora de la cultura catalana a Nova York i de l’americana a Barcelona», va pronunciar la conferència inaugural de la Women’s Week 2016, titulada «Women and cultural transmission. The essential role of translation».
Newman va posar en relleu «la vulnerabilitat dels traductors i traductores que caminen per una corda fluixa entre dos llenguatges», i, sobretot, la vulnerabilitat dels traductors del català, «una llengua sense estat assetjada per la força d’un govern».
La primera jornada de la Women’s Week 2016 va continuar amb la conferència «Greater than Life. In remembrance of Lynn Margulis (1938-2011)», a càrrec de Ricard Guerrero, i va culminar amb el concert «Música des de Síria i el Kurdistan, una nació sense estat», interpretat per la Gani Mirzo Band a l’amfiteatre anatòmic de la Reial Acadèmia de Medicina.
L’endemà, divendres 4 de març, es va celebrar el seminari Women, migrations and war, amb la participació de Mitsi Ito, Maryam Ghafouri, Pere Castaño, Carmen Chica i Salvador Giner, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC.
Simultàniament i fins l'11 de març, el claustre de l’IEC va acollir una doble exposició en la qual la ceramista Teresa Gironès exposava una col·lecció de fotomuntatges titulada «El llibre de les bèsties. Palmira 2015», una interpretació visual actualitzada de l’obra de Ramon Llull que reflexiona sobre els perills del poder i els horrors de la guerra. Per la seva banda, Trini Sotos Bayarri exhibia la sèrie de pintures «Women/Dones/Mujeres».
|