Com es va originar la vida, com es comunica la naturalesa utilitzant la bioluminescència i quines són les formes d’art fetes a partir de la llum són alguns dels temes que van centrar el simposi internacional celebrat a Lisboa els dies 2 i 3 de juliol per a commemorar l’Any Internacional de Llum. Organitzat per la Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea (BKH-AE) i per Ciência Viva —l’agència portuguesa per a la cultura científica i tecnològica—, el simposi va aplegar unes cent cinquanta persones, i entre els ponents hi havia una àmplia representació catalana, amb membres de la Societat Catalana de Biologia i de la Institució Catalana d’Història Natural, filials de l’IEC. |
Des dels fotons fins al satèl·lit Hipparcos, passant per panells solars de baix cost i sistemes LED que canviaran la manera com s’il·luminen els habitatges i les condicions de vida dels països en vies de desenvolupament, investigadors, artistes, emprenedors i altres experts van analitzar la importància de la llum i el seu vincle amb l’art, la ciència, la tecnologia, la comunicació i la història. El simposi va dedicar una especial atenció a la commemoració del mil·lenni de la publicació del primer llibre d’òptica, per Ibn Al-Hazèn, el 1015, amb una conferència a càrrec de Mònica Rius, catedràtica d’àrab de la Universitat de Barcelona. Tots els assistents van rebre un exemplar del llibre Kepler. Paralipòmens a Vitel·lió. Els orígens de l’òptica moderna, publicat per l’IEC en català dins de la col·lecció «Clàssics de la Ciència».
El simposi va ser coordinat per Ricard Guerrero, director acadèmic de la BKH-AE i membre de l’IEC, i Rosalia Vargas, presidenta de Ciência Viva.
|
|