Número 200
juliol 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Es constitueix l’associació Bioinformatics Barcelona (BIB)

El dia 6 de juliol es va constituir l’associació Bioinformatics Barcelona (BIB) amb vint-i-cinc entitats membres entre universitats, centres de recerca, instituts de recerca hospitalaris, grans infraestructures científiques, empreses del sector farmacèutic, tecnològic i bioinformàtic, i altres institucions, entre les quals hi ha l’Institut d’Estudis Catalans. Paral·lelament, hi han mostrat interès i estan en procés d’incorporació vint-i-tres entitats més. La primera Junta Directiva és formada per la presidenta Ana Ripoll, de la Universitat Autònoma de Barcelona; pel secretari Arcadi Navarro, de la Universitat Pompeu Fabra, i pel tresorer Alfons Nonell, de Mind the Byte.

La bioinformàtica és una àrea d’investigació en què s’apliquen les ciències de la computació i les tecnologies de la informació per al tractament de dades biològiques. Aquesta activitat multidisciplinària amplifica el potencial de creació de coneixement i la transferència de tecnologia. La bioinformàtica s’utilitza en totes les àrees de les ciències de la vida i té un impacte profund en una àmplia gamma de camps, incloent-hi la salut, la indústria alimentària i la biotecnologia en general. En els darrers anys, ha esdevingut una ciència estratègica per a donar sentit a una quantitat de dades ingent (big data) que no para de créixer exponencialment. En aquest sentit, el gran repte actual dels biocientífics és ser capaços de gestionar i explotar tota aquesta allau d’informació i transformar-la en un nou coneixement d’impacte socioeconòmic. Tot això permetrà, en el camp de la biomedicina, per exemple, millorar la comprensió de l’aparició de malalties i llur progressió, i també avançar cap a una medicina personalitzada.

La BIB vol actuar com a catalitzador d’iniciatives en recerca avançada, en transferència de coneixement i tecnologia entre grups de recerca, centres hospitalaris i el sector empresarial de perfil biotecnològic, farmacèutic i agroalimentari, així com en el desenvolupament de programes de formació que permetin incorporar talent especialitzat i donar resposta a la demanda dels diferents perfils de bioinformàtics.

Per portar a terme aquestes finalitats, l’associació cooperarà amb tots els agents i actors de la quàdruple hèlix (administració, universitats i centres de coneixement, empreses i societat civil), a fi de generar iniciatives i dinàmiques col·laboratives que permetin que Barcelona i Catalunya es converteixin en un clúster científic líder al sud d’Europa i en un node estratègic, gràcies a un ecosistema altament competitiu i a una situació geogràfica privilegiada oberta al món.

La primera iniciativa sorgida del BIB ha estat el disseny de programes de formació pioners a tot l’Estat. D’una banda, ha definit els estudis de dos anys de formació professional en informàtica amb orientació bioinformàtica, que començarà les classes durant el pròxim curs 2015-2016, i, de l’altra, ha definit el pla d’estudis del que serà el primer grau interuniversitari de bioinformàtica de tres anys en el sistema universitari català, que és previst que començarà el curs 2016-2017. Bioinformatics Barcelona compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social La Caixa.
 

Notícies

* Cal millorar l’ús social del català

* La història del vitrall català i l’aportació de les recerques dels últims anys s’analitzen en una jornada acadèmica a l’IEC

* «Dinamismes de coneixement i esperances d’alliberament», lema de la Universitat Catalana d’Estiu d’enguany

* L’IEC i el Consorci dels Estudis Catalans de Perpinyà signen un conveni de cooperació

* El TERMCAT celebra els trenta anys

* La Secció Filològica inicia el projecte d’elaboració d’una gramàtica essencial

* Ha mort Leandre Villaronga, fundador i president (1979-1995) de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, filial de l’IEC

* Textos de poetes mallorquins i catalans per cloure el cicle estival de concerts Música al claustre

* Un simposi fa balanç de quatre decennis sense Franco

* La Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea commemora l’Any Internacional de la Llum a Lisboa

* Es constitueix l’associació Bioinformatics Barcelona (BIB)


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa