Número 194
gener 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La paraula estelada, neologisme del 2014

En la línia de les iniciatives engegades per editorials com Chambers, Oxford o Merriam-Webster’s per a l’anglès, o Fundéu (Fundación del Español Urgente) per al castellà, el mes de desembre l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) van fer una crida oberta a participar en l’elecció de la paraula nova en català de l’any 2014. En total, es van rebre més de dues-centes propostes, procedents de tot el domini lingüístic català: Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, el Rosselló, l’Alguer i Andorra. El neologisme de més èxit, proposat per trenta-sis persones, ha estat el substantiu estelada, que designa la bandera que simbolitza la independència de Catalunya.

El Diccionari de la llengua catalana recull aquest nom amb la definició ‘conjunt dels estels del firmament’ i també l’adjectiu estelat -ada amb el significat de ‘ple d’estels’ o ‘adornat amb un estel o més d’un’, d’on prové la bandera estelada, en què, per conversió, l’adjectiu passa a ser utilitzat com a nom. Per a seleccionar el neologisme de l’any s’han tingut en compte els criteris de freqüència i d’adequació, i la decisió final l’ha presa una comissió formada per persones de la Secció Filològica de l’IEC i investigadors de l’Observatori de Neologia de la UPF.

A més d’estelada, s’han proposat tota mena de neologismes: prefixats (extracomunitari, minifeina), sufixats (vistaire, untall), compostos patrimonials (feinaaddicte, cardaamic), compostos cultes (acroioga, triscaidefòbia), sintagmacions (vídeo de pantalla, full de ruta), conversions sintàctiques (corrupte -a com a substantiu), lexicalitzacions (escoleta), neologismes semàntics (ambient), acrònims que mostren la capacitat creativa de la llengua (taulèfon) i manlleus, adaptats o no, tant de l’anglès (lumbersexual, sexi) com del castellà (xulo -a, bolo) o, fins i tot, del xinès (tofu) i l’àrab (kebab).

Recull de premsa

Notícies

* Cocodrils, una balena dissecada i un mamut de formigó

* La paraula estelada, neologisme del 2014

* Maria Isabel Covas Planells, La Fageda i Cacaolat, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’IEC

* L’IEC lamenta la mort de Carles Miralles, membre de la Secció Filològica i secretari general de l’Institut entre el 1998 i el 2002

* L’exposició de les primeres tesis doctorals sobre ciència econòmica escrites en català, a l’IEC fins al març

* Es presenta Mots nous en català, una anàlisi comparativa dels neologismes en els diferents territoris de llengua catalana

* Josep Amat pronostica una indústria «molt més brillant» a Catalunya en un estat independent

* S’inaugura al Pati dels Tarongers el nou bust de Puig i Cadafalch i el restabliment del bust de Prat de la Riba

* Un seminari analitza els conflictes i els processos de canvi a la Mediterrània

* La Primera Viquimarató de Bioinformàtica, el 27 de febrer a l’IEC

* València acull el cicle de conferències sobre els premis Nobel 2014


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa