Joandomènec Ros imparteix una conferència sobre Déu i el medi ambient a la Facultat de Filosofia de la UB
Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona (UB), va impartir el 24 de febrer a la Facultat de Filosofia de la UB una conferència titulada «Déu i el medi ambient: el punt de vista d’un ecòleg». |
En aquesta conferència, que forma part del cicle Déu i l’ecologia integral, Ros va parlar sobre el fet que en els textos sagrats abrahàmics (com la Bíblia, l’Alcorà o el Talmud) no tracten massa bé la natura, ja que la posen al servei de l’home. Segons Ros, «ha calgut esperar al magisteri del papa actual perquè l’Església catòlica digui alguna cosa raonable —però parcial— sobre el medi ambient (en l’encíclica Laudato si’)».
El catedràtic emèrit d’ecologia es va preguntar què es pot dir, des del seu punt de vista «mig científic, mig ecologista», sobre Déu i el medi ambient. «Des de l’àmbit científic, dubtes i negació; des de l’àmbit del defensor de la natura, oblit i menyspreu. Altres religions, amb l’excepció del budisme, no tracten millor el medi ambient. Si acceptem que la deïtat és un constructe de l’home (i no a l’inrevés), no ens ha d’estranyar que la natura sigui tan marginal en les religions del món: primum vivere, deinde philosophare.»
Podeu trobar més informació sobre el cicle aquí. |
|
|
Linguapax defensa que l’escola és un instrument fonamental per a la revitalització lingüística
El divendres 21 de febrer, Linguapax Internacional i la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) van commemorar el Dia Internacional de la Llengua Materna, establert per la mateixa UNESCO el 1999 per posar de manifest les llengües primeres i la diversitat lingüística i cultural. Amb motiu d’aquest dia, Linguapax va entregar el seu premi anual que reconeix les persones o col·lectius que promouen la diversitat lingüística o l’educació multilingüe. |
Durant l’acte, que es va celebrar a l’Espai Vilaweb, es va parlar de la preservació de les llengües amenaçades. La presidenta de Linguapax, Mònica Pereña, va afirmar: «el procés de pèrdua de diversitat lingüística que estem vivint ens preocupa molt, tant a Linguapax com a l’Institut d’Estudis Catalans. Un dels nostres objectius és revitalitzar comunitats lingüístiques.»
Joan A. Argenter, membre de la Secció Filològica de l’IEC també va intervenir a la xerrada: «El respecte vers la diversitat lingüística és respectar els homes i dones que parlen una llengua diferent. Es tracta d’un tema de convivència i supervivència.» També es va mostrar preocupat per la situació actual de les llengües autòctones: «El multilingüisme no s’hauria de convertir en un procés d’abandonament de la llengua inicial.»
La presentació de l’Informe Linguapax 2019 ‘Kava’ vell en carabasses noves: revitalització lingüística i escolarització a Hawaii va ser a càrrec del seu coordinador, Rubèn Fernández. Va parlar sobre el Premi Linguapax 2019, atorgat a Larry Kimura per la feina que va dur a terme en relació amb la recuperació de la llengua hawaiana. «El professor va canviar el prestigi de la llengua centrant-la en l’ensenyament a la universitat. Fins aleshores, el hawaià només el parlava gent de classe baixa. Per tant, l’escola és un instrument fonamental per la revitalització lingüística.»
L’escriptor català Màrius Serra també va participar en la commemoració parlant del seu llibre Res no és perfecte a Hawaii.
Per acabar, Mònica Pereña va anunciar la persona guanyadora del Premi Internacional Linguapax d’enguany, que va rebre Marja-Liisa Olthuis per la seva tasca de revitalització de la llengua sami d’Inari, parlada al nord-est de Finlàndia per prop de dues-centes cinquanta persones.
|
|
|
L’IEC, present a la Plaça del Llibre d’Alacant
Del 14 al 16 de febrer va tenir lloc a la plaça del Port d’Alacant la Plaça del Llibre, una iniciativa que ha arribat a la quarta edició i que té per objectiu donar visibilitat a la literatura en valencià. |
A banda de ser una celebració per la feina que fan diàriament tant autors i autores com llibreries i editorials, es tracta d’un punt de trobada per a molts lectors, ja que a la fira es poden trobar més de mil títols i una trentena d’activitats per a tots els públics, com ara trobades amb autors, animacions infantils i música a la plaça.
La Plaça del Llibre d’Alacant és un acte organitzat per La Cívica - Escola Valenciana, Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), la Generalitat Valenciana i la Universitat d’Alacant, en col·laboració amb la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
Podeu trobar més informació sobre l’acte en aquest enllaç. |
|
|
Es presenta a l’IEC el llibre Ensenya’m la llengua, sobre vocabulari i llenguatge popular relacionat amb la salut
El 13 de febrer va tenir lloc a la Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la presentació del llibre Ensenya’m la llengua, a càrrec d’Antoni Beltran Genescà, autor del llibre i metge de família, i de Narcís Macià Guilà, metge documentalista. |
Beltran Genescà va iniciar la seva exposició explicant que aquest llibre «és un treball de camp en el qual s’ha intentat recopilar i ordenar tot un vocabulari popular molt extens i molt ric, al voltant de la salut, dels remeis, dels tractaments…». A més, va indicar que la idea va néixer quan es va adonar «que la generació de gent més gran, quan venien a la consulta, tenien una capacitat d’expressar-se molt fluida, molt interessant, per tal d’interpretar tot allò que els passava».
Genescà va posar un èmfasi especial en el fet que aquesta obra és un llibre de «quilòmetre zero: s’ha fet escoltant la gent i apuntant les expressions en el moment precís, en el seu context». A més, va comentar que «quan em vaig adonar que aquesta generació de gent més gran té una gran expressivitat i, en canvi, la gent més jove ha perdut pràcticament tota la fluïdesa a l’hora d’expressar-se davant el metge, vaig pensar que era una bona idea recollir aquestes expressions i frases, agrupar-les». «El llibre, de fet, és un homenatge a tota aquesta generació d’avis i àvies de la vall d’Aro i Sant Feliu, que ha sabut mantenir ben viu l’idioma entorn de la salut», va afegir Beltran Genescà.
Per la seva banda, Narcís Macià va dir que aquest llibre és una font de records i vivències i es va preguntar si és possible recollir aquesta terminologia popular de la salut a través dels llenguatges documentals. Per aclarir conceptes, va afegir: «el llenguatge documental és un sistema de signes, de codis acordats en un àmbit, que faciliten la representació de la informació. Les utilitats són diverses, però en aquest cas interessa convertir aquesta informació expressada en llenguatge natural en dades explotables, que puguin ser tractables a fi de facilitar l’entesa i la comunicació entre humans, entre humans i màquines, i entre màquines. El llenguatge documental és una de les eines de la intel·ligència artificial i del tractament massiu de dades (big data).»
Després de la presentació del llibre va tenir lloc un debat sobre l’ús dels termes populars en l’àmbit de la salut.
Aquest acte va ser organitzat per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, l’Editorial Gregal i la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC. |
|
|
La Societat Catalana d’Economia ret homenatge a Francesc Moragas, fundador de La Caixa
El dilluns 17 de febrer va tenir lloc a la Sala Nicolau d’Olwer l’acte d’homenatge a Francesc Moragas i Barret, fundador de La Caixa, organitzat per la Societat Catalana d’Economia (SCE), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). |
Va obrir l’acte Eduard Arruga, president de la SCE, explicant que aquest acte «es fa perquè la vocació de la nostra societat és la de promoure i divulgar la recerca en ciència econòmica i la recerca en economia catalana».
La conferència va anar a càrrec de Pere Puig, doctor i professor d’ESADE, que va explicar que Francesc Moragas va néixer a Barcelona fa cent cinquanta anys i que el 1904 va fundar la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis (La Caixa) i la seva Obra Social, que ha definit l’entitat des que la va crear i fins avui. Advocat, fill d’una família de notaris i lletrats formats en assegurances i previsió, aspirava a la comprensió social del país i va tenir, des de molt jove, el propòsit d’entendre i millorar el món. Això el va portar, a inicis del segle XX, a desenvolupar un projecte de reforma social per a protegir els sectors més fràgils de la societat.
Van assistir a l’acte Antoni Vila, director general de la Fundació Bancària La Caixa, i representants de les cinc entitats fundadores de La Caixa, com Jordi Casassas, president de l’Ateneu Barcelonès; Xavier Sunyer i Déu, membre del comitè executiu de la Cambra de Comerç de Barcelona; Salvador Guillermo, secretari general adjunt i director del Departament d’Economia de Foment del Treball Nacional; Josep Maria Majó, vocal de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, i Miquel Roca, president de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País.
Joandomènec Ros, president de l’IEC, va cloure l’acte afirmant que «és important recordar figures com Francesc Moragas, perquè convé saber que, darrere d’entitats com La Caixa, molt sovint hi ha un interès social i no només econòmic». |
|
|
L’emergència climàtica centra la setena edició del Congrés d’Energia de Catalunya
El 7è Congrés d’Energia de Catalunya (CoEnerCat), que es va celebrar els dies 14 i 15 de febrer a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), es va centrar en l’emergència climàtica i els factors que influeixen en les emissions de CO2, així com en la manera com s’ha de dissenyar el model energètic de Catalunya. |
L’escalfament global ha provocat una crisi que afecta tothom, però el nivell d’alarma no és suficient per a provocar accions decidides per part dels poders públics, de les empreses contaminants i de la ciutadania. La ciutadania ha d’exigir polítiques per a mitigar els efectes de la crisi i la reducció immediata de les emissions de CO2. I el Congrés d’Energia de Catalunya vol ser un vehicle per a crear opinió i difondre criteris que donin seguretat a qui actuï a favor de mesures radicals de contenció.
El congrés es va dividir en dues jornades. En la primera, que va tenir lloc el divendres 14 de febrer, es van abordar de manera transversal i amb rigor científic diversos temes: els factors que tenen impacte en l’augment o la disminució de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, la credibilitat de les polítiques europees que hi estan relacionades, l’evolució de la demografia, la manera com s’hauria d’aplicar la taxa CO2, la disponibilitat de matèries primeres per a desenvolupar les tecnologies per a explotar les fonts d’energia renovable i la gestió del creixement o el decreixement de l’economia, entre d’altres.
La segona sessió, que es va fer el dissabte dia 15, es va centrar en el model energètic que s’ha de dissenyar a Catalunya per a afrontar aquest repte, que no hem d’oblidar que ens afecta a tots i requereix accions urgents. Aquesta sessió va tenir forma de taula de debat a la qual estaven convocades entitats de la societat civil com la Xarxa per la Sobirania Energètica, Fridays for Future, la Plataforma contra la Pobresa Energètica i representants de les companyies elèctriques locals.
|
|
|
L’IEC acull una exposició sobre dones i física
Del 25 al 28 de febrer s’ha pogut veure al pati de la Casa de Convalescència, seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), per segona vegada, l’exposició «Dones i física», que intenta donar resposta a preguntes com: quin és el paper de les dones en la història de la física?, quines aportacions hi han fet?, o quin camí han seguit per poder-hi participar? Aquesta exposició fa un petit recorregut per les vivències, les aportacions científiques i els símbols que representen algunes de les dones que, havent viscut en el passat, formen part de la història de la física d’avui. |
Durant aquests dies, els alumnes de batxillerat han pogut veure també la sisena edició de l’exposició-demostració de maquetes d’invents al llarg de la història, a la Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC.
L’exposició ha estat organitzada per la Societat Catalana de Física, l’IEC, l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i la Universitat de Barcelona.
|
|
|
|
Notícies
* Es posa en marxa CATCAR, un projecte de cooperació transfronterera (POCTEFA) que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia a través de la tecnologia
*
Massimo Livi Bacci: «En els pròxims anys, Europa tindrà una gran necessitat d’immigrants»
*
L’IEC recorda la «valentia, el coratge i la lleialtat» d’Aina Moll, un any després de la seva mort
* L’Institut d’Estudis Catalans participa en l’Any Carner
* L’IEC, present en l’acte d’homenatge a Joan Antoni Solans
* Xavier Turon, sobre biodiversitat marina: «Estem davant la sisena extinció i l’estem causant nosaltres»
* Joan Egea i Fernàndez reflexiona sobre temes jurídics en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC
* L’IEC homenatja l’historiador i polític Ramon d’Abadal, en el cinquantenari de la seva mort
* Joandomènec Ros imparteix una conferència sobre Déu i el medi ambient a la Facultat de Filosofia de la UB
* Linguapax defensa que l’escola és un instrument fonamental per a la revitalització lingüística
* L’IEC, present a la Plaça del Llibre d’Alacant
* Es presenta a l’IEC el llibre Ensenya’m la llengua, sobre vocabulari i llenguatge popular relacionat amb la salut
* La Societat Catalana d’Economia ret homenatge a Francesc Moragas, fundador de La Caixa
* L’emergència climàtica centra la setena edició del Congrés d’Energia de Catalunya
* L’IEC acull una exposició sobre dones i física
|
|
|
|