Sota el títol «Il Mediterraneo e la demografia: occasione di incontro, pericolo di divisione», va fer una anàlisi exhaustiva de la situació de les dues ribes del Mediterrani, que, per a ell, «mai ha estat tan dividit com ara». El conflicte a Síria i les primaveres àrabs han contribuït a generar una situació «insostenible». Va advertir que avui «centenars de milions d’immigrants creuen el mar i no hi ha una política europea unitària».
Livi Bacci va vaticinar que, en els propers anys, «Europa tindrà una gran necessitat d’immigrants», perquè, entre altres motius, «la natalitat és molt baixa i la població jove, d’entre vint i trenta anys, disminuirà entre un 20 i un 25 % en els pròxims vint o trenta anys».
El conferenciant es va mostrar convençut que la immigració irregular l’ha d’abordar la política internacional i que els estats el que han de fer és oferir «incentius» als territoris que en reben més: «S’ha de pactar amb els municipis d’acollida: diners per a polítiques públiques, nous serveis…; no s’ha d’acusar els ciutadans de ser mala gent per no voler immigrants, sinó que se’ls han de donar motius per a pensar que la immigració és bona també per a ells.»
El president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, va ser l’encarregat d’obrir l’acte. Es va referir a la mobilitat de les societats antigues a causa del «comerç, els conflictes o la pobresa». Va subratllar que aquests moviments han propiciat una «barreja ètnica» molt positiva i va recordar que «Catalunya sempre ha estat terra d’acollida».
Per la seva banda, Flocel Sabaté, historiador, membre de l’IEC i director del Congrés, va explicar que el seminari vol posar l’accent «en la relació entre la mobilitat de les persones i les ciutats, que són les que reben el primer impacte de les migracions».
L’acte també va comptar amb les intervencions de Miquel Rodríguez, M. Àngels Roqué i Josep Canals.
La història dels desplaçaments humans i la seva gestió política i social són els temes que es tractaran fins divendres en el Congrés.
A la cloenda, que es farà divendres a les 17.30 h, Giancarlo Blangiardo (Institut Nacional d'Estadística d'Itàlia) parlarà del fenomen migratori a Itàlia, mentre que Antoni Segura, president del Centre d’Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona (CIDOB), i Corrado Bonifazi (Consell Nacional de les Recerques d'Itàlia) es referiran a la situació dels refugiats a Europa. L’acte el presidirà Flocel Sabaté.
El Congrés ha estat organitzat per l’IEC, la Unió Acadèmica Internacional, l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), la xarxa de ciutats mediterrànies MedCités i l’Ajuntament de Barcelona. |