El doctor Turon va afirmar que, globalment, hi ha entre set-centes mil i un milió d’espècies eucariotes marines, segons un estudi publicat l’any 2012. D’aquestes, va precisar, només 226.000 estan reconegudes com a vàlides; per tant, n’hi ha moltíssimes que «encara estan pendents de ser descrites». En l’àmbit del Mediterrani, d’acord amb un estudi del 2010, s’han descrit unes disset mil espècies. El conferenciant va subratllar que, tot i que es treballa «a un ritme bastant elevat, d’unes vint mil noves descripcions per dècada», la tasca que queda per fer és ingent.
Turon també va advertir que aquesta biodiversitat «està força amenaçada». Va apuntar que «estem davant de la sisena extinció» i que «l’estem causant nosaltres». Va afegir que «es parla d’entre milers i desenes de milers d’espècies que desapareixen cada any» i va recordar que hi ha diversos autors de referència, com Edward Wilson, que alerten sobre «la urgència de saber què passa i de protegir» la biodiversitat. Va concloure que, si no és així, «ens trobarem amb un planeta empobrit d’aquí a molt poc temps».
La docència, peça clau de la seva trajectòria
Llicenciat en biologia per la Universitat de Barcelona (UB, 1982), també es va doctorar en zoologia marina en aquesta universitat. Postdoctorat al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC, 1988), hi va desenvolupar un projecte sobre ecologia química en les comunitats bentòniques marines. Va ser professor associat (1989-1990) i professor titular al Departament de Biologia Animal de la UB (1990-2007), on va impartir docència de grau, màster i doctorat. Des del 2008 és professor d’investigació al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), del qual va ser vicedirector (2010-2014). Des del 2006, és membre del Comitè Nacional de la Unió Internacional de Ciències Biològiques (IUBS). És col·laborador habitual del TERMCAT per a les consultes en l’àmbit de la zoologia. Ha publicat més de dos-cents articles i capítols de llibre. |