Número 243
gener 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Secció de Ciències Biològiques de l’IEC ofereix la conferència L’edició genòmica en plantes

La conferència, que va tenir lloc el 20 de gener, formava part del Tema de l’any, que enguany versa sobre edició genòmica. La xerrada va anar a càrrec de Josep Maria Casacuberta, del Centre de Recerca Agrigenòmica, i de Diego Orzáez, de l’Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas del Consejo Superior de Investigaciones Científicas de València.

Ramon Bartrons, vicepresident de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que va obrir l’acte,  va subratllar que «la modificació de les plantes ha estat un punt clau de l’estudi dels gens des de l’inici» i va afegir que «l’aplicació de nova tecnologia està portant a uns avenços molt notables».

Josep Maria Casacuberta va iniciar la seva exposició destacant que «l’ésser humà modifica el genoma de les plantes des del Neolític» i que ha aconseguit alterar «la seva arquitectura, la seva manera de florir, les llavors i la mida del seu fruit, entre d’altres». Com a exemple, va comparar l’espècie ancestral del blat de moro amb les panotxes que ens mengem actualment, que no tenen res a veure. Casacuberta va explicar que, des dels anys cinquanta, s’han anat introduint mutacions noves i que, des dels anys noranta, s’ha incorporat la tècnica de la transgènesi.

Diego Orzáez, per la seva banda, va parlar de l’impacte de l’edició genètica en l’agricultura. «Estem en una situació difícil en el desenvolupament de l’agricultura, que ha de donar resposta a diversos reptes: cal més producció per a fer front a l’augment de població, reduir l’ús de pesticides, utilitzar menys terres i adaptar-se al canvi climàtic». «Les polítiques que s’apliquin seran essencials per a afrontar aquestes necessitats, però també hem de buscar solucions en la tecnologia», segons va afegir. Orzáez va reivindicar la importància de l’edició genètica, que introdueix el concepte de mutació dirigida, una tècnica que es pot aplicar perquè «hem après a llegir els genomes».

El conferenciant va parlar també del sistema CRISPR, que des que es va descobrir, ha permès millorar i expandir la modificació genètica intencionada. Aquesta revolució tecnològica ja és una realitat en molts laboratoris de biomedicina i biotecnologia, així com en aplicacions que afecten plantes, animals i fongs. I s’espera que aviat també ho serà per al tractament de malalties congènites, una vegada s’aconsegueixi entendre i controlar com funcionen els sistemes de reparació del DNA, que són essencials per a completar el procés d’edició.

Notícies

* Es presenta CATCAR, un projecte transfronterer liderat per l’IEC que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia

* L’IEC acull la I Jornada sobre Corpus Orals del Català: «Ciència, lingüística i tecnologia»

* L’IEC participa en la primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora dos nous membres a la Secció de Ciències Biològiques

* La Institució Catalana d’Història Natural crea el Premi Torras-Foulon per fomentar la investigació de sistemes naturals als Països Catalans

* El cicle Dijous de ciència de l’IEC comença amb una conferència sobre la influència de la globalització en el món universitari

* La Secció de Ciències Biològiques de l’IEC ofereix la conferència L’edició genòmica en plantes

* La fragilitat del català centra una taula rodona a l’IEC

* David Serrano: «Belfast és una ciutat físicament dividida entre catòlics i protestants, fins i tot hi ha alguns murs que separen els barris»

* Les matemàtiques són presents en el 6 % de l’ocupació total de l’economia espanyola

* La lluita contra la pobresa amb rigor científic centra la conferència de Monica Martinez-Bravo a l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa