Catalunya disposa d’un dels fons documentals d’aquesta època més rics d’Europa. La documentació referent a aquests comtats fins a l’any 1000 ha estat publicada en el si de la col·lecció «Catalunya Carolíngia» (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 1926-2020), en vuit volums. Es tracta d’un total de divuit toms que reuneixen més de sis mil documents de l’àmbit del dret públic i, sobretot, del dret privat (testaments, vendes, donacions o permutes), que permeten conèixer l’evolució de la societat, la política, l’economia i la cultura de l’època.
CATCAR digitalitzarà els documents, que estaran disponibles per a la consulta en una plataforma virtual d’accés obert i amb llicència Creative Commons. Per als investigadors, que podran explotar-ne les dades, serà una molt bona eina per a ampliar estudis en antropologia, geografia, economia, estadística i altres disciplines socials. Els resultats d’aquests treballs seran extensibles a problemes i desafiaments actuals, com el canvi climàtic, l’aparició i la desaparició de cultius, la mobilitat social o els accidents geometeorològics, temes que tenen un interès especial per als gestors de la planificació territorial.
En una segona fase, tot aquest patrimoni es transmetrà a la ciutadania i als centres educatius a través experiències tangibles, didàctiques i lúdiques, que seran possibles gràcies a les noves tecnologies.
L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) és cap de fila del projecte i compta amb cinc socis més: l’Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique (IMERIR), la Universitat de Barcelona (UB), el Département des Pyrénées-Orientales (CD66), la Université de Perpignan Via Domitia (UPVD) i la Universitat de Lleida (UdL), com a soci associat. |