Número 173
marį 2013
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook
La catalogaciķ dels monuments commemoratius de Catalunya

Albert Balcells, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC

L’Oficina d’Assessorament Històric i Patrimoni de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC treballa en un projecte que consisteix en l’inventari i la catalogació dels monuments commemoratius de Catalunya. L’objectiu del projecte és tenir una base de dades en la qual s’inclogui tota la informació possible d’aquesta tipologia de monuments, amb la finalitat de recollir la memòria històrica dels catalans i de fer-la consultable de manera gratuïta per Internet.

Per a la catalogació només es tenen en compte els monuments commemoratius, és a dir, aquells dedicats a personatges o a fets històrics; a personalitats, col·lectius o institucions, ja siguin locals, nacionals o estrangeres; al folklore i als senyals d’identitat nacional, etcètera, sense tenir en compte el seu caràcter artístic; és a dir, es recull tant una escultura de valor artístic com un monòlit de pedra. Es deixen de banda, per tant, els monuments i les escultures purament decoratius i aquells dedicats a figures hagiogràfiques (a menys que tinguin una relació directa amb la història local) o a ens abstractes (a la pau, a la música, a la solidaritat, etc.).

A hores d’ara, s’han estudiat la major part dels monuments existents en els municipis de més de deu mil habitants de la circumscripció de Barcelona, que és la que en té més. S’han fitxat 762 monuments de cinquanta-vuit municipis. Manquen encara alguns municipis de la zona indicada. Quan estigui acabada aquesta base de dades de tot Catalunya, serà possible analitzar com s’ha anat configurant un imaginari identitari col·lectiu al llarg dels darrers cent trenta anys.

A part del caràcter merament catalogràfic i d’inventari, la base de dades permetrà, un cop completa, observar de quina manera es distribueixen en el territori determinats monuments i quins estan en voga en un moment determinat. Una mostra d’això és, per exemple, la sorpresa que han tingut els organitzadors d’una exposició sobre el record de l’Onze de Setembre que se celebrarà el 2014 al Museu d’Història de Catalunya. Els coneixedors del projecte ens han preguntat si era possible saber quants monuments sobre aquesta efemèride existeixen a Catalunya, i els hem pogut dir que en són, com a mínim, quaranta-tres, amb la cronologia i les característiques de cada un. Una geografia de la memòria de l’Onze de Setembre era desconeguda fins ara.

Comencem a tenir també la localització i la cronologia commemorativa monumental d’altres esdeveniments i personatges, i serà possible dissenyar un rànquing de «favorits», una imatge de la memòria col·lectiva plasmada en pedra i bronze.
 

Articles

Infāncia i TDAH. Una anālisi multifactorial
Carme Rider, secretària de la Societat Catalana de Pedagogia

«A mesura que augmenta el nombre d’infants diagnosticats de TDAH, augmenta també la controvèrsia i les diferents visions sobre aquest assumpte»

 


La catalogaciķ dels monuments commemoratius de Catalunya
Albert Balcells, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC

«Serà possible analitzar com s’ha anat configurant un imaginari identitari col·lectiu al llarg dels darrers cent trenta anys»

 



Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa