Laurén ha contribuït de manera continuada a l’estudi i la implementació de la immersió lingüística, a la promoció de llengües minoritzades com a eines de cohesió social en l’àmbit educatiu, i a la difusió dels programes d’immersió lingüística catalans i internacionals. També ha treballat estretament amb dos dels principals experts catalans en immersió lingüística, Joaquim Arnau i Josep Maria Artigal.
El premi, dotat amb sis mil euros, és convocat anualment i de manera conjunta per la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. Aquest reconeixement té per objectiu valorar el conjunt de l’obra individual d’una persona de fora del domini lingüístic, escrita en qualsevol llengua, i que hagi significat un notable coneixement de la realitat històrica i cultural catalana, o bé l’aportació teòrica o pràctica d’una persona de qualsevol país que hagi esdevingut una important contribució al coneixement, reconeixement, promoció o defensa d’una o més cultures i nacions sense estat.
Enguany, el jurat ha estat format per Marta Rovira, Miquel Strubell, Joan Manuel Tresserras i Margalida Pons per part de la Fundació Congrés de Cultura Catalana; i Vicenç Villatoro, Teresa Cabré, Joaquim Torres i Manuel Pérez-Saldanya per part de la Fundació Ramon Llull.
Christer Laurén va néixer a Hèlsinki l’any 1942 i es va doctorar a l’Abo Academy el 1972. Ha estat degà de la Facultat d’Humanitats de la Universitat de Vaasa (Finlàndia) en diversos períodes a partir del 1971 i vicerector del 1990 al 1994. Actualment, és professor de llengua sueca i catedràtic emèrit al Departament de Llengües Escandinaves.
Christer Laurén és, a més, un investigador de filologia medieval, poeta, narrador i membre d’importants societats de recerca (Royal Skittean Research Society de Suècia, Royal Norwegian Research Society) i fundador de l’International Institute for Terminology Research de Viena. El 2014 va esdevenir membre corresponent de l’Institut d’Estudis Catalans.
Podeu veure el seu currículum aquí.
|