Número 224
febrer 2018
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Diccionari filosòfic
Mario Bunge Traducció d'Alfons Barceló

 

Mario Bunge (Buenos Aires, 1919) és, potser, el filòsof intel·lectualment més ambiciós i prolífic de la nostra època. Al llarg d’una vida quasi centenària ha escrit un centenar de llibres i un miler d’articles de tota mena, sempre amb un objectiu: explorar i avaluar el gruix del coneixement humà, tot buscant harmonitzar i encaixar en un sistema filosòfic les tesis i els enfocaments subjacents en les ciències i les tècniques modernes.

L’Institut d’Estudis Catalans ha publicat el Diccionari filosòfic, la versió catalana del Philosophical Dictionary, de Mario Bunge, que ha estat traduït per Alfons Barceló, catedràtic de teoria econòmica a la Universitat de Barcelona, a partir de la segona edició, revisada i ampliada, publicada per Prometheus Books el 2003. L’obra forma part de la col·lecció «Projecte Scriptorium», que tradueix i publica en català manuals universitaris de referència.

Aquest Diccionari filosòfic és un compendi de conceptes, problemes, principis i teories de filosofia moderna. Lluny de ser neutral, assumeix un punt de vista humanista i cientista. «Sembla vàlid qualificar aquest diccionari com un breviari de filosofia bungiana», escriu Barceló en el preàmbul del llibre. Està redactat en un estil personal, senzill i clar, tot i que no sempre fàcil. Quant al contingut, presenta tesis originals i ben articulades, així com crítiques punyents dels punts de vista que l’autor jutja errats o estrafolaris. Pel que fa a l’extensió, la coherència, l’originalitat i la profunditat, val a dir que aquest llibre condensa una cosmovisió global i agosarada.

Alfons Barceló qualifica Mario Bunge de pensador irreverent de primera categoria, d’intel·lectual revisionista modèlic i de ciutadà cooperador i solidari, defensor de totes les causes que considera justes. «Si algú desitja fer un tast de filosofia crítica, aquest llibre li servirà com a excel·lent guia de viatge: en companyia seva podrà recórrer territoris sovint relliscosos conduït per un pensador eminent, sabut, poc retòric, gens diplomàtic i amb sentit de l’humor.
 

 

 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Novetats bibliogràfiques

 
Mecanismes narratius en la construcció dels personatges de la novel·lística rodorediana - Laura Bolo
 
 
Les pedreres medievals a la Corona d’Aragó - Francesca Español i Joan Valero (ed.)
 
 
Diccionari filosòfic - Mario Bunge Traducció d'Alfons Barceló
 
 

Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa