|
La Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC ha publicat, sota la coordinació d’Eva Serra, dos volums que recullen la relació de persones i famílies amb drets electorals dins els sistema de representació de la Diputació del General entre el 1493 i el 1714. Aquesta institució, sense ser la totalitat del Govern de Catalunya, en tenia funcions quasi completes, des de la recaptació d’impostos fins a la vigilància del compliment constitucional.
L’establiment, el 1493, del règim de matrícula (insaculació) a la Generalitat o Diputació General de Catalunya va donar lloc a l’existència dels anomenats llibres de l’ànima, on s’inscrivien totes aquelles dignitats o persones dels tres estaments (braços eclesiàstic, militar i reial) que tenien drets polítics i podien ser «elegides» per a exercir els càrrecs de diputats i oïdor. Les nòmines d’aquests llibres són sovint consultades per tal de situar històricament i políticament persones de la nostra història i del conjunt territorial català.
El primer volum conté l’edició d’aquests llibres, és a dir, l’edició de la matrícula d’insaculats entre el 1493 i el 1714, data en la qual el Borbó liquidà el sistema institucional català. Disposar d’aquesta matrícula pot ser de gran utilitat per a la historiografia catalana, per a situar el sistema de poder català i també les persones i famílies que hi arribaven. El segon volum permet la consulta en termes alfabètics de cognoms i de llocs. Una introducció també informa sobre aquest sistema electoral històric i el seu trajecte i avatars en la història electoral de la Generalitat. |
|