AGROFÒRUM és una plataforma de debat i reflexió que té per objectiu valorar les tendències socioeconòmiques i ambientals arreu del món per tal de promoure estratègies de futur positives en els sectors agrari, forestal i agroalimentari i en el món rural de Catalunya. AGROFÒRUM és una iniciativa de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’IEC, juntament amb la Fundació del Món Rural, i aglutina una àmplia representació professional, tècnica i científica del món agroalimentari.
El 15 de juliol, la Sala Puig i Cadafalch de l’IEC va acollir l’acte de constitució d’AGROFÒRUM, un acte que va estar presidit pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Josep M. Pelegrí, i pel president electe de l’IEC, Joandomènec Ros, qui va destacar el paper de l’Institut a l’hora d’acollir i promoure iniciatives com AGROFÒRUM, que són estratègiques per al país. La presentació va ser a càrrec de Josep M. Vives, president de la ICEA, i de Misericòrdia Montlleó, directora executiva de la Fundació del Món Rural.
Francesc Reguant, vicepresident de la ICEA, va ser l’encarregat de presentar el Consell Directiu d’AGROFÒRUM, que és integrat per representants dels col·legis professionals, les escoles universitàries i les fundacions vinculats al sector agrari, agroalimentari i al medi rural de Catalunya i per representants del món empresarial. Reguant va recordar que «estem en moments de canvis i cal orientar-los bé. Cal promoure activitats positives i avançades amb la mirada posada en l’horitzó del 2050 i cal sumar esforços, ja que els reptes que tenim al davant ens obliguen a optimitzar totes les energies i a aprofitar totes les sinergies.»
Segons van explicar els impulsors d’AGROFÒRUM, els grans reptes que tenen el sector agroalimentari i el món rural són estructurals i globals: la pressió sobre la producció, com a resultat del creixement demogràfic, dels canvis d’hàbits alimentaris i dels usos energètics dels cultius; el desenvolupament tecnològic, amb implicacions directes sobre la gestió d’actius biològics en el sector agrari; les tensions creixents en el proveïment de recursos naturals i per les noves exigències mediambientals, i un sistema econòmic basat, actualment, en un creixement que no és sostenible.
Una triple missió
AGROFÒRUM neix amb una triple missió: acostar a casa nostra el coneixement, les estratègies i les solucions que des d’arreu del món s’estan dissenyant, desenvolupant i implantant de cara al futur; esdevenir un marc de debat plural, estable i de referència sobre els temes clau que impliquen els sectors agrari, forestal, agroalimentari i el món rural de Catalunya davant els reptes del segle XXI, i despertar inquietuds, evidenciar febleses i fortaleses, prevenir amenaces, aflorar oportunitats i aportar propostes de solucions.
Pel que fa als eixos d’actuació, AGROFÒRUM impulsarà un treball en xarxa per fer créixer aquesta plataforma de debat, enriquir la reflexió i fer plantejaments contrastats i fonamentats que siguin útils als sectors empresarials i a l’Administració per a dissenyar les seves estratègies i polítiques de futur. Amb aquest objectiu, s’organitzaran periòdicament conferències i debats concrets que permetran obtenir aportacions i enriquir la xarxa. La primera d’aquestes conferències es farà a final d’any, amb el títol «El paper de l’agricultura al segle XXI», i analitzarà la funció del sector agroalimentari davant els grans reptes d’aquest segle, com són l’energia, la seguretat alimentària, el medi ambient o el canvi climàtic.
En la cloenda de l’acte, el conseller d’Agricultura va valorar la idea d’AGROFÒRUM, perquè «si un país no és capaç de pensar i projectar estratègies no té futur, sobretot en un moment excepcional de canvis com l’actual». En aquest sentit, Josep M. Pelegrí va valorar el fet que una iniciativa com aquesta es faci en el marc de l’Institut d’Estudis Catalans, ja que «demostra la capacitat de la institució d’estar a disposició del país.»
Recull de premsa |