«Crec en l’educació com a instrument per a millorar i canviar les persones». Així va reafirmar la pedagoga Sara M. Blasi el seu compromís amb l’educació, que, juntament amb el país i la voluntat de servei, són les seves tres passions. Blasi, que és membre fundadora de la Societat Catalana de Pedagogia (SCP) i ha ocupat diversos càrrecs directius com a inspectora d’educació del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, va ser homenatjada el 16 d’abril amb un acte a l’IEC que va omplir a vessar la Sala Prat de la Riba. Irene Rigau, consellera d’Ensenyament, va ser l’encarregada de presidir l’acte, promogut per la Societat Catalana de Pedagogia (SCP), filial de l’IEC, conjuntament amb les associacions Aula Maria Rúbies, Axia, el Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, el Fòrum Europeu d’Administradors de l’Educació i l’Associació de Mestres Rosa Sensat. |
L’acte es va obrir amb els parlaments de Martí Teixidó, president de la SCP, i tot seguit va ser el torn del president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, Josep González-Agàpito, qui va pronunciar una conferència sobre el paper de Blasi en el marc dels canvis que s’han produït en els últims anys en l’ensenyament i la renovació pedagògica. Tal com va explicar González-Agàpito, la pedagoga pertany a una generació de joves catalans que «van decidir trencar amb la por, la violència i la censura que paralitzaven el país des del 1939, tot iniciant una discreta revolta cívica». Un dels aspectes clau d’aquesta revolta cívica és l’aposta per una educació en català, atès que «l’aprenentatge de la llengua és cabdal per a viure i conviure amb els altres, i una de les raons de ser de l’escola». En aquest sentit, el president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials va posar en boca de Blasi que cal «atendre aquest àmbit de la cultura que no solament és matèria instrumental, sinó també una font de creació, de contribució al coneixement, l’expressió de sentiments i emocions i de comprensió de la realitat que ens envolta».
Durant l’acte van intervenir representants de la resta d’entitats organitzadores, així com la mateixa homenatjada, que en el seu parlament va demanar que, malgrat el moment actual, «no es retallin les dotacions en educació i que el professorat i la resta de la comunitat educativa que és sensible a aquesta situació col·laborin imaginativament en el manteniment de la qualitat de l’ensenyament». La consellera d’Ensenyament va agrair a Blasi la feina feta en nom del Govern i del país; en resposta al comentari de la pedagoga, Rigau va afirmar que malgrat que «l’ambició nacional ha crescut, els perills ―amb els ofecs que ens estan fent― són molt grans». El problema és, segons Rigau, el dèficit fiscal, i és per això que va demanar que «s’alci la veu en contra d’ell».
El vídeo de l'acte es pot veure a la videoteca de l'IEC |
|