Es calcula que, a mitjan segle XXI, les espècies que es pesquen més freqüentment avui dia desapareixeran si la pressió humana continua al ritme actual. S’han consumit recursos pesquers que en el passat s’havien considerat inexhauribles i cada vegada es pesca més lluny, a més profunditat i el peix capturat és més petit. L’impacte de l’activitat pesquera sobre les espècies i sobre el medi marí va ser l’eix del debat de «Can we save marine fish stocks?», la conferència que va impartir Philippe Cury, director del Centre d’Investigació Pesquera Mediterrània i Tropical (CRH) i expert de l’Institut de Recerca per al Desenvolupament (IRD– Ifremer – Universitat de Montpeller II), el 18 de desembre a la sala de graus de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB). |
Philippe Cury, biòleg marí de reconegut prestigi, és coautor amb el periodista de Le Figaro Yves Miserey del llibre Una mar sense peixos, una obra traduïda recentment al català per l’Institut d’Estudis Catalans que aporta elements de reflexió al voltant de l’impacte de la pesca sobre els peixos i sobre el medi marí. L’edició catalana inclou el capítol «La pesca a la Mediterrània occidental», en què Jordi Lleonart i Francesc Maynou analitzen la situació de la pesca als Països Catalans.
La conferència va ser una iniciativa de la Facultat de Biologia de la UB i de l’Institut d’Estudis Catalans. |
|