Número 238
juny 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC celebra el Dia Mundial del Medi Ambient amb una jornada dedicada a la vinculació de la química amb qüestions ambientals

El dimecres 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la novena edició de la jornada Medi ambient i societat: pautes per a la gestió ambiental. Enguany, la jornada es va emmarcar en la celebració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, que commemora l’establiment del sistema periòdic per part de Dmitri I. Mendeléiev. 

L’Any Internacional de la Taula Periòdica permet fer difusió de les virtuts de la química, que moltes vegades es relacionen amb l’ús de productes químics o d’estris domèstics que són ben comuns en la vida quotidiana. Tanmateix, cal explicar també que molts d’aquests productes poden esdevenir contaminants un cop alliberats al medi. Aquest era el doble objectiu del programa de la jornada celebrada a l’IEC. Les conferències van versar sobre una sèrie d’elements o famílies de la taula periòdica que permeten associar les seves característiques químiques amb l’ús que se’n fa en tractaments relacionats amb la qualitat de l’aigua, en aplicacions industrials i mèdiques o en metal·lúrgia, però que al mateix temps són contaminants ambientals que afecten la qualitat dels ecosistemes i la salut de les persones.

Un cop més, les ponències van anar a càrrec de dones, amb l’objectiu de fomentar la igualtat d’oportunitats d’homes i dones en la recerca, i d’impulsar i fer visible la recerca en què participen o que lideren les dones. 

La benvinguda va ser a càrrec de Rosa Bruguera, presidenta de Dones d’Avui.cat, que va remarcar la importància de «prendre consciència de la necessitat de protegir l’entorn i alleugerir-ne les deixalles. Estem en un moment en què els experts pronostiquen que la contaminació s’agreujarà en el futur degut al canvi climàtic i a l’escalfament global.» Bruguera va afirmar que aquestes jornades van començar fa nou anys quan «ens vam adonar que les dones, tot i ser les que treballaven més en el món de la investigació, sempre estaven rere d’un home, que era qui s’enduia els titulars».

Per la seva banda, Rosa Maria Marcé, membre de la Societat Catalana de Química (SCQ), va explicar que la SCQ «ha col·laborat en aquestes jornades des de la primera edició, ja que una de les funcions de la nostra societat és la de donar suport a esdeveniments en què la química és ben visible i que són fruit de la col·laboració entre centres de recerca, empreses i societat civil». Marcé, a més, va afirmar que, des de l’inici, un dels objectius d’aquestes jornades ha estat «donar visibilitat a la recerca del nostre país desenvolupada per dones investigadores en el camp del medi ambient. Al llarg de les vuit edicions anteriors ja s’ha constatat la diversitat dels temes tractats i l’elevat nivell científic. Això és un clar reflex de la contribució de les dones a la recerca del nostre país, que ha d’ajudar a fomentar un model igualitari entre homes i dones en tots els àmbits de la societat i, en particular, en el camp científic.»

Núria Balada, presidenta de l’Institut Català de les Dones, va tancar l’obertura de la jornada destacant la presència de les dones en l’àmbit del medi ambient, tot i que «encara queda molta feina per fer per a aconseguir la paritat. Podem dir que la generació de dones actual és la generació de dones més ben preparades de la història, però continuem veient com no són presents als llocs de presa de decisions sobretot en l’àmbit de la recerca. Catalunya no pot prescindir del 50 % del talent de la seva població si volem ser capdavanters també en recerca i ciència.» Balada va acabar la seva intervenció afirmant que «el futur és femení». 

Lourdes Mestres, de la Universitat de Barcelona, va pronunciar la primera xerrada, «Elles i la taula periòdica. Una llarga i poc reconeguda història», en què va parlar de l’aportació a la taula periòdica que van fer dones com Marie Sklodowska-Curie o Lise Meitner.

Al llarg del matí, diverses expertes dels àmbits de la universitat, la recerca i l’empresa van exposar situacions que relacionen els elements químics amb el medi ambient. El paper del carboni en la societat actual i el fet que ara se n’hagi de reduir l’ús, l’ozó i l’efecte d’hivernacle o també la radioactivitat van ser alguns dels temes que van protagonitzar les ponències.

Notícies

* El president de l’IEC, Joandomènec Ros, participa en un simposi mundial a Filadèlfia sobre el futur de les acadèmies científiques

* Jordi Faulí parla de la columna de doble gir helicoidal de Gaudí per a la Sagrada Família en la seva presentació com a membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’IEC celebra el Dia Mundial del Medi Ambient amb una jornada dedicada a la vinculació de la química amb qüestions ambientals

* Martina Camiade Boyer parla de la cooperació transfronterera en el seu discurs de recepció com a membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

* L’IEC ret homenatge a Ramon Margalef en una sessió audiovisual en què es recorden les seves vivències més personals

* L’IEC acull la primera jornada Crida a l’enginy!, en commemoració del Dia de la Dona Enginyera

* La Societat Catalana de Biologia celebra a l’IEC la XXVI Jornada de Biologia Molecular

* L’evolució i les perspectives de l’economia catalana al segle XXI, a l’IEC

* La ICEA acosta a l’IEC els jardins mallorquins i la representació d’aquests espais en l’art

* Investigadors de tot el país es reuneixen en la XIX Jornada de Biologia Evolutiva

* L’IEC acull el II Congrés Internacional de Recerca en Comunicació

* L’IEC incorpora disset noves col·leccions especials al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya

* Fabra, records d’una alumna


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa