En la presentació, García Molina va explicar que «la xerrada d’avui és d’una part de la física que m’apassiona, que és la divulgació. És una forma de donar a conèixer el que fem i la passió que hi posem darrere de les equacions». García Molina es va presentar com un apassionat de la física i de l’òpera, i va afirmar que per a ell «l’òpera és com donar classe, és l’espectacle perfecte».
Abans d’entrar a gaudir de la física i l’òpera, va fer un advertiment: la ciència recreativa i l’òpera són addictives!
És ben sabut que la física i la música estan íntimament relacionades. Però no resulta tan conegut que en l’argument d’algunes òperes sorgeixen referències explícites a la física (i també a altres disciplines científiques). El magnetisme apareix en la divertida escena d’«Eccovi il medico» a Così fan tutte (de W. A. Mozart), mentre que la conservació de l’energia és responsable del funcionament d’Olympia (una nina mecànica) mentre canta l’ària «Les oiseaux dans la charmille» a Les contes d’Hoffmann (de J. Offenbach). L’enclusa que sona mentre s’interpreta el «Cor dels gitanos» a Il Trovatore (de G. Verdi) es pot fer servir per a parlar dels fonaments matemàtics de l’escala musical. L’emocionant «Lament de Dido», la famosa ària de l’òpera Dido and Aeneas (de H. Purcell), constitueix un magnífic preàmbul per a introduir el problema isoperimètric. E la nave va (de F. Fellini) és una deliciosa pel·lícula sobre el món operístic, en una escena de la qual s’interpreta el «Moment musical número 3 en fa menor» (de F. Schubert) mitjançant copes i botelles, que emeten so en funció de la quantitat de líquid que contenen. Aquests són alguns dels exemples del maridatge que pot establir-se entre l’òpera i la física.
Durant la conferència es van escoltar fragments musicals operístics i, alhora, es van fer experiments de física relacionats amb la temàtica de les escenes seleccionades.
Aquesta activitat va servir per a bastir ponts entre gent de ciències i de lletres (en el sentit més ampli d’ambdues accepcions), així com per a mostrar al públic en general com la física pot impregnar qualsevol faceta de l’activitat humana, fins i tot les sublims creacions operístiques.
La conferència va estar organitzada per la Societat Catalana de Física. |