El 21 de gener va tenir lloc a la Sala Pi i Sunyer de l’IEC la conferència Ciència i tecnologia a Catalunya, avui i demà: Where next for Catalonian Science?, a càrrec de Carme Calderer, professora de matemàtiques de la Universitat de Minnesota i doctora en matemàtiques per la Universitat de Heriot-Watt d’Edimburg, amb motiu del seu ingrés com a membre corresponent. |
Amb un títol, en part, manllevat d’un article publicat a la revista Nature Index a mitjans de novembre de l’any 2017, Calderer va encapçalar unes reflexions sobre ciència i societat, identificant temes, reptes i preocupacions d’avui. Calderer es va centrar en el paper integrador de les matemàtiques en la ciència i la tecnologia i va incidir en els models que han tingut èxit en situacions i llocs concrets.
Carme Calderer va començar la conferència explicant que «una premissa ben acceptada és que l’educació i el coneixement científic són motors cabdals de l’economia d’un país. Analitzarem el paper específic de la matemàtica en aquest procés i explorarem els models de la matemàtica industrial en diferents països abans i després de la crisi del 2011».
Calderer va prosseguir amb la idea que «amb això veurem que aquesta crisi marca el llindar de models i oportunitats noves. Aquestes es deriven sobretot de l’economia de les startups i de la gran inversió en les dades massives, el big data. Utilitzant com a referència principal el desenvolupament d’aquests fenòmens als EUA, investigarem l’estat dels nous paradigmes a Catalunya».
La conferència la va organitzar la Secció de Ciència i Tecnologia de l’IEC. |
|