L’obesitat, una malaltia amb una prevalença d’entre el 10 i el 30 % a Europa i de més del 30 % als Estats Units, està estretament relacionada amb defectes en el funcionament dels adipòcits. Aquestes cèl·lules, altament especialitzades, regulen l’homeòstasi de l’energia i la resposta a diversos estímuls hormonals en l’organisme, entre els quals destaca la insulina. L’obesitat és un factor de risc per a múltiples malalties, entre les quals hi ha la diabetis tipus 2, que es caracteritza per la resistència a la insulina.
En l’àmbit molecular, les proteïnes de la família STAT (de les sigles en anglès Signal Transducers and Activators of Transcription) s’han identificat com a peces clau durant la diferenciació dels adipòcits. Les proteïnes STAT5, en concret, regulen gens directament involucrats en la resistència a la insulina. Per tant, estudiar-les pot permetre entendre millor les bases moleculars de la diabetis i l’obesitat.
La jornada es va iniciar amb la conferència plenària de Jacqueline Stephens, del Pennington Biomedical Research Centre (Estats Units), amb el títol «Novel Functions of STAT5 proteins in adipocytes». A més, hi van assistir diversos investigadors experts en malalties metabòliques que desenvolupen la seva recerca a Catalunya, alguns dels quals formen la xarxa MetNet (Metabolic Network), que també van exposar els resultats dels seus estudis. En concret, tres xerradesvan prosseguir la conferència plenària. La primera de les intervencions, «Targeting brown adipose tissue lipid metabolism to combat obesity», a càrrec de Laura Herrero, de la Universitat de Barcelona. Seguidament, Núria Casals, de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), va parlar sobre «Time profile of hypothalamic endocannabinoids in response to a high fat diet». L’última xerrada va ser a càrrec de Josep Julve, de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Sant Pau (IIB-Sant Pau), «Overexpression of human apolipoprotein A-I enhances weight gain in db/db mice». David Sánchez-Infantes, investigador principal de l’Institut Germans Trias i Pujol, va ser el responsable de cloure l’acte.
Un dels objectius de la Secció de Senyalització Cel·lular de la Societat Catalana de Biologia, organitzadora de l’acte, era establir una discussió científica entre els experts que hi van assistir, per a fomentar així les sinergies entre ells i establir possibles col·laboracions entre Jacqueline Stephens i investigadors dels centres de recerca de Catalunya.
|