Com va explicar l’autor, Antoni Riera, aquest llibre és el resultat de més de trenta anys de recerca i ha estat concebut amb una metodologia que combina la història econòmica, la història social, la història de l’alimentació «i, fins i tot, la història de les mentalitats».
En la presentació també van intervenir Flocel Sabaté, historiador medievalista i membre de l’IEC, i Jesús Contreras, antropòleg. Flocel va qualificar l’obra «d’excepcional i de maduresa, perquè té molta reflexió al darrere», i en va destacar el fet que l’objecte d’estudi, el cereal i el pa, es converteixi en «un eix vertebrador a través del qual s’analitza la història de la Corona d’Aragó». «Si el cereal se situa al centre de l’alimentació baixmedieval, aquest producte es trobarà al centre de l’economia, la política, la cultura i la vida quotidiana», va dir.
Per la seva banda, Contreras va ressaltar que «es pot fer una lectura d’aquest llibre des del present, perquè parla de nosaltres», en referència als paral·lelismes que es poden trobar entre els fets que s’hi descriuen i analitzen i l’actualitat.
Antoni Riera és doctor en història per la Universitat de Barcelona i catedràtic emèrit del Departament d’Història Medieval, el qual va dirigir durant el període 1996-2004. Ha estat professor convidat a les universitats de Bolonya, Tours, Florència, Gènova, Palerm i París IV. Ha centrat l’activitat investigadora en l’economia i la societat dels Països Catalans (La Corona de Aragón y el Reino de Mallorca en el primer cuarto del siglo XIV), la resposta de la societat catalana a les calamitats naturals (Els terratrèmols de l’any 1373 al Pirineu. Efectes a Espanya i França) i la història social i cultural de l’alimentació («Société féudale et alimentation», a Histoire de l’alimentation).
|