L’Institut d’Estudis Catalans va celebrar el 8 de març una sessió en memòria de Pere Verdaguer i Juanola, membre de la Secció Filològica de l’IEC, que va morir l’any passat. El president de l’IEC, Joandomènec Ros, va inaugurar la jornada, que va cloure la presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, M. Teresa Cabré. |
«Pere Verdaguer i l’Institut d’Estudis Catalans» va ser la primera ponència de la sessió, a càrrec de Joan Veny. August Bover va parlar de Verdaguer i la innovació narrativa, Joan Peytaví va tractar la seva relació amb el dialecte septentrional i Alà Baylac-Ferrer es va centrar en els estudis catalans a la universitat.
Després d’una actuació musical de Leslie Marlet Salvador, Miquela Valls va dedicar una ponència a Pere Verdaguer i l’ensenyament del català. A continuació, Jordi Gallofré va relatar els seus records d’infantesa i de l’exili, i l’acte va finalitzar amb la intervenció de Jordi Mir, titulada «Pere Verdaguer, una flama de la llengua a la Catalunya del Nord».
Pere Verdaguer i Juanola (Banyoles, 1929 - Perpinyà, 2017)
Era membre de la Secció Filològica, en l’especialitat de lingüística i literatura, des de l’any 1993. Va ser professor de llengua i literatura catalanes a la Universitat de Perpinyà fins que es va jubilar, el 1994. És autor de treballs sobre dialectologia i literatura rossellonesa i també va fer assaigs sobre la Catalunya del Nord i altres de generals. Va escriure novel·les de ciència-ficció i llibres de contes, de prosa poètica i de teatre. Va ser fundador i secretari general de la Universitat Catalana d’Estiu i del Grup Rossellonès d’Estudis Catalans. Va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 1983, el Premi Carles Rahola d’assaig el 1992 i la Medalla d’Honor de la Vila de Perpinyà el 2016.
Vídeo de l'acte
Galeria de fotografies
|
|