Amb motiu de l’Any Internacional dels Sòls 2015, proclamat per les Nacions Unides a proposta de la FAO, diverses entitats científiques i culturals, entre elles l’Institut d’Estudis Catalans, han iniciat un conjunt d’activitats per sensibilitzar la població de la importància de preservar aquest recurs natural que és la base de l’alimentació i dels ecosistemes. Dilluns, 16 de novembre, es va inaugurar al claustre de l’IEC l’exposició «Els sòls i la biodiversitat forestal. La ciència del sòl a la bibliografia: un tast», que es podrà visitar fins al 19 de desembre. |
En l’exposició, tretze plafons mostren un seguit de sòls desenvolupats en diferents ambients forestals de la geografia espanyola. Les imatges i els textos que els acompanyen evidencien que la diversitat que observem en els sistemes naturals es correspon amb la diversitat de sòls, ja que els sòls són el resultat de forces impulsores que canvien d’un indret a un altre: el clima, la roca o material originari, la topografia, els éssers vius i el temps. La mostra també inclou una exposició d’estudis i llibres publicats sobre l’edafologia o ciència del sòl, una ciència especialitzada que ha elaborat tota una metodologia d’estudi i una terminologia científica per a descriure els sòls.
En l’acte d’inauguració van intervenir Joandomènec Ros, president de l’IEC; Jaume Porta, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut i comissari de l’exposició conjuntament amb Josep M. Alcañiz, president de la Secció de Sòls de la ICEA; Albert Rubiol, de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, i Teresa Pijoan, directora general d’ESO i Batxillerat del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Article «Un Any Internacional dels Sòls per què?», de Jaume Porta |
|