La carn ha de tenir un paper suficient en la dieta, perquè aporta ferro, zinc, vitamines del grup B i proteïnes d’alt valor nutritiu. El consum de carn, però, ha de ser moderat i s’ha de combinar amb un consum predominant de vegetals. Aquesta és la premissa que defensen científics com Abel Mariné, catedràtic de nutrició i membre de l’IEC, que lamenta que es relacioni d’una manera genèrica el consum de la carn vermella o processada amb el càncer, sobretot si tenim en compte que el que marca el risc és la quantitat que se’n consumeix i la freqüència amb què es fa. En aquest sentit, el bioquímic i investigador Joan Massagué, membre també de l’IEC, ha coincidit a afirmar que menjar carn amb moderació no comporta cap perill, i només una dieta desequilibrada i excessiva en el consum de carns, especialment de les fumades i salinitzades, incrementa el risc de contreure malalties cancerígenes. |
Segons l’informe elaborat per l’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer, de la Organització Mundial de la Salut (OMS), hi ha indicis lleus, però suficients, que les carns processades (salsitxes, hamburgueses o embotits) augmenten el risc de patir càncer, indicis que, en les cas de les carns vermelles, són febles. Segons Abel Mariné, ha de quedar clar que l’informe de la OMS diu que, si es consumeixen diàriament més de cinquanta grams de carn vermella o processada, hi ha un lleu increment del risc de patir càncer; «però el que no es diu», afirma Mariné, «és que per sota dels cinquanta grams diaris no es detecta cap problema». El que s’ha pogut establir són associacions entre consums alts de carn i una incidència més gran de certes patologies, com el càncer de colon, «però això es dóna en el cas d’excessos, de dietes que ja són clarament desequilibrades i en les quals no solament hi ha massa carn, sinó que al mateix temps hi ha poca fibra i poca verdura», conclou Mariné.
«Menjar carn: beneficis i riscos», article d'Abel Mariné
|
|