Les relacions de la ciència i la ficció van centrar, del 2 al 5 de setembre, el congrés internacional Ciència i ficció. L’exploració creativa dels mons reals i dels irreals, que van organitzar la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia. El congrés es va celebrar a la seu de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona) del 2 al 4 de setembre, i es va cloure a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú el 5 de setembre. Va incloure cinc àmbits temàtics ―ciència i ficció; la ciència-ficció dins l’àmbit universitari; ciència-ficció i literatura de gènere; la ciència-ficció, un àmbit internacional, i la ciència-ficció fora del llibre― i va consistir en tres conferències i trenta-dues comunicacions. Paral·lelament, es van podran visitar quatre exposicions, dues de les quals seran a l’IEC: «Targetes telefòniques de ciència-ficció», de Jean-Pierre Laigle, i «Pedrolo i la ciència-ficció», de la Fundació Pedrolo. A la Biblioteca de Catalunya es podrà veure una mostra dels llibres d’Isaac Asimov, i a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, el fons de ciència-ficció vuitcentista de la Biblioteca. |
Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, va ser l’encarregada de la conferència inaugural, titulada «Lletres i tecnociència». Borràs va explicar com l’expressió i la percepció de la paraula escrita han anat des del principi vinculades a la tecnologia del moment, que n’ha marcat l’evolució i n’ha condicionat els canvis. L’endemà, 3 de setembre, Carme Torras, del CSIC-UPC, va pronunciar la conferència «Confluència de ciència i ficció en la robòtica actual», sobre la convergència de la ciència i la ficció en la robòtica, una disciplina en què l’avenç tecnocientífic dialoga amb el somni dels escriptors. La conferència «La vie dans la haute atmosphère», de Jean-Pierre Laigle, escriptor i editor, va cloure el congrés a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.
En l’organització del congrés van col·laborar l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, la Fundació Pedrolo, la Institució de les Lletres Catalanes, el Pen Club Català, la Societat Catalana Jules Verne, la Societat Hispànica Jules Verne, les Ter-Cat i la Universitat Autònoma de Barcelona.
|
|