La carn té un gran valor nutritiu: conté proteïnes d’alta qualitat, vitamines del grup B, minerals com el fòsfor i el zinc, i és la millor font de ferro per a l’organisme. Tot i així, escàndols com el de les vaques boges o el de la carn de cavall han fet molt de mal al sector carni; també, la publicació d’alguns estudis que relacionen el consum elevat de carn amb una incidència més alta d’alguns tipus de càncer, una relació que no ha estat demostrada quan la ingesta és moderada. Per estudiar el valor de la carn com a aliment sobre la base del coneixement científic i professional, la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), totes dues filials de l’IEC, van celebrar el 12 de maig la II Jornada Mengem Sa?, que enguany duia per títol «La carn en l’alimentació». |
La Jornada es va dividir en tres blocs. En el primer es va parlar sobre producció i s’hi van debatre temes relacionats amb la seguretat, la traçabilitat i la sostenibilitat. Entre altres qüestions, es va fer referència al desconeixement, per part dels consumidors, de les normatives i els controls a què està sotmesa la carn, un desconeixement que fa que sovint es considerin més sans i segurs els sistemes tradicionals, per bé que no sempre és cert en tots els casos. En el segon bloc es va analitzar la relació entre el consum de carn i l’estat de salut, i es va explicar que és cert que menjar carn en excés pot augmentar el risc d’algunes patologies com el càncer, però que no hi ha proves que en sigui l’únic causant. Finalment, el tercer bloc es va centrar en la percepció que tenen els consumidors de les estratègies de producció i en llur grau de confiança en la carn i els productes carnis. El xef Nandu Jubany va oferir la conferència de cloenda, en què va parlar del valor gastronòmic de la carn.
Entrevista a Abel Mariné: «La carn en l’alimentació» |
|