Número 196
març 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Franja de Ponent, un llibre que recull, per primera vegada, la història conjunta de la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya

«La història de la Franja encara és molt desconeguda. Són molt poques les persones que poden explicar per què a la Franja es parla català. Faltava una història de conjunt que donés resposta a tot un seguit de preguntes que els llibres d’història en general no contesten.» Aquesta història l’ha recollit l’historiador, escriptor, periodista i activista cultural Joaquim Montclús (Calaceit, el Matarranya, 1957) en el llibre La Franja de Ponent: aspectes històrics i jurídics, que ha editat l’Institut d’Estudis Catalans. El treball s’ha confeccionat a partir d’una important recerca bibliogràfica, històrica i jurídica de cadascuna de les quatre comarques principals que componen les terres de la Franja de Ponent: la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya.

L’estudi defineix la Franja de Ponent com el seguit de terres de llengua catalana que se situen en els límits meridionals del Principat de Catalunya, a cavall de la línia administrativa divisòria actual de les províncies de Lleida i Tarragona i també d’Osca, Saragossa i Terol: una cinta de nord a sud que va des dels Pirineus fins a la comarca dels Ports del País Valencià, amb una superfície de 4.449 km2 i amb una població d’uns cinquanta mil habitants.

El llibre aprofundeix en la història i l’evolució d’aquest territori, des de la prehistòria fins a l’edat contemporània, i inclou una anàlisi jurídica sobre l’adscripció dels habitants de la Franja a Catalunya o Aragó, així com un treball històric i jurídic sobre la situació de la llengua catalana en aquestes comarques, que arriba fins als moments actuals: la Llei de llengües, promoguda pel Govern d’Aragó l’any 2009; la seva derogació posterior, i la posada en marxa de l’anomenada «llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental d’Aragó», més coneguda com a LAPAO. El volum també recull una cronologia dels fets més importants, les biografies de personatges vinculats a la Franja i un diccionari d’autors contemporanis en llengua catalana de la Franja de Ponent. En el capítol de les conclusions, el llibre destaca que «les terres de la Franja de Ponent, malgrat la separació administrativa actual, sempre han estat unides a Catalunya».

La Franja de Ponent: aspectes històrics i jurídics ha estat editat amb el suport del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
 

Notícies

* El vitrall a la Catalunya medieval

* La Franja de Ponent, un llibre que recull, per primera vegada, la història conjunta de la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya

* Ferran Requejo, Flocel Sabaté, Damià Pons i Antoni Furió, nous membres numeraris de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC i la Diputació de Barcelona renoven la seva relació institucional

* Modest Prats, homenatjat amb motiu del primer aniversari de la seva mort

* La transformació social, econòmica i cultural del món rural, a debat a partir de l’estudi de la masia catalana

* Trenta-quatre mil estudiants de secundària i batxillerat participen en la XX Prova Cangur de Matemàtiques

* L’evolució de la recerca científica i tecnològica a Catalunya, recollida en el web 25 anys de recerca a Catalunya

* L’IEC lamenta la mort de Joaquim Molas, membre de la Secció Històrico-Arqueològica

* Mor el pare Gregori M. Estrada, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, monjo de Montserrat i sacerdot

* Mor el matemàtic Evarist Giné, membre corresponent de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC

* Cuiners, productors i científics reflexionen sobre el patrimoni culinari català

* L’hepatòleg Joan Rodés, membre de l'IEC, guardonat amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya

* Abel Mariné, membre de la Secció de Ciències Biològiques, distingit per la seva tasca divulgadora

* Josep Maria Casasús, elegit síndic de greuges de la Universitat Pompeu Fabra


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa