Tal com va explicar Nubia Muñoz, actualment, el tabac i els agents infecciosos ―fonamentalment, l’hepatitis B i el virus del papil·loma humà― són els causants del 40% dels càncers. En el cas del virus del papil·loma humà ―que científicament s’ha demostrat que és la causa «central i necessària» del càncer de cèrvix― tot i l’existència de vacunes, encara ara es diagnostiquen, cada any, nous casos d’aquesta malaltia en mig milió de dones. En matèria de salut, per tant, es plantegen dos grans reptes: la conscienciació sobre la importància de la profilaxi i la investigació de les causes de càncers amb tanta incidència com el de mama o de còlon.
Per la seva part, Gordon McBean es va centrar, per una banda, en l’increment del consum de l’aigua ―un quatre-cents per cent des dels anys cinquanta fins ara―, que és el resultat del sistema productiu, de l’increment de la població i del canvi climàtic. En relació amb el canvi climàtic, McBean va denunciar que no hi ha cap pla per abordar-lo perquè les polítiques es dissenyen a partir de paràmetres econòmics. McBean va afirmar que cal proporcionar el coneixement necessari perquè la societat pugui fer front a les conseqüències del canvi climàtic.
En la línia del seu últim llibre, Expulsions: Brutality and Complexity in the Global Economy, Saskia Sassen va apuntar com, durant els darrers vint anys, s’ha experimentat un pic en l’expulsió de persones, empreses i llocs de l’ordre social i econòmic; la noció d’expulsió permet a Sassen anar més enllà de la noció de desigualtat creixent, i abordar algunes de les patologies del capitalisme global.
Tres dies de Congrés, tres blocs temàtics
El Congrés va tenir lloc al Cosmocaixa els dies 17 de juliol, tot el dia, i 18 de juliol, al matí; el divendres 18 de juliol a la tarda es van fer un seguit de sessions paral·leles, gratuïtes i obertes al públic, a la seu de l’IEC. L’organització del Congrés va ser a càrrec del Barcelona Knowledge Hub, l’oficina per a la Mediterrània i el sud d’Europa de l’Academia Europaea, amb seu a l’IEC, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació La Caixa, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i l’IEC.
«Avenços en medicina i salut», «Aspectes socials i oportunitats» i «Medi ambient i sostenibilitat» són els tres blocs temàtics del Congrés. En el primer bloc, a més de tractar-s’hi el virus del papil·loma humà en l’etiologia i la prevenció dels càncers genitals, es va parlar de qüestions com la protecció del cervell dels nounats, la capacitat de la llum per a activar el sistema auditiu, i l’ús de la nanotecnologia en el subministrament de medicaments. En el bloc «Aspectes socials i oportunitats», a més de la ponència de Sassen, es van estudiar qüestions com ara la política científica i el valor de la ciència en moments difícils, l’educació des d’una perspectiva demogràfica global per al segle XXI, i els canvis en les relacions de la zona euromediterrània i la mobilitat per causes de gènere de les dones musulmanes. En el bloc «Medi ambient i sostenibilitat», que encapçalava Gordon McBean, es van tractar temes tan diversos com ara la geogovernança, el canvi climàtic i els recursos hídrics a les muntanyes, i els aspectes econòmics i les polítiques efectives per a una transició energètica.
L’Academia Europaea, amb seu a Londres, és una de les associacions científiques més prestigioses del món. Es va fundar l’any 1988, i actualment agrupa més de tres mil científics i acadèmics europeus de tots els àmbits del coneixement que són experts i líders en les respectives matèries.
Recull de premsa |