Número 189
juliol 2014

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Nubia Muñoz, Saskia Sassen i Gordon McBean plantegen els reptes mèdics, socials i ambientals d’Europa

Cada any es diagnostiquen, al món, mig milió de casos de càncer de coll d’úter; el consum d’aigua s’ha incrementat, des de la dècada dels cinquanta, en un quatre-cents per cent i les anàlisis econòmiques exclouen una part de la realitat social. Aquestes són algunes de les constatacions que van fer Nubia Muñoz, líder en la descoberta de la vinculació entre el virus del papil·loma humà i el càncer d’úter; Gordon McBean, un dels principals autors i revisors del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic i Saskia Sassen, sociòloga nord-americana que ha centrat la seva recerca en la globalització, la immigració, les ciutats globals, les noves tecnologies i els canvis dins l’estat liberal, en la roda de premsa que es va celebrar a l’IEC el 16 de juliol per a presentar el 26è Congrés Anual de l’Academia Europaea. Muñoz, McBean i Sassen van ser els ponents principals del Congrés, titulat Young Europe: realities, dilemmas and opportunities for the new generation, que durant tres dies va aplegar més de dos-cents científics a Barcelona.

Tal com va explicar Nubia Muñoz, actualment, el tabac i els agents infecciosos ―fonamentalment, l’hepatitis B i el virus del papil·loma humà― són els causants del 40% dels càncers. En el cas del virus del papil·loma humà ―que científicament s’ha demostrat que és la causa «central i necessària» del càncer de cèrvix― tot i l’existència de vacunes, encara ara es diagnostiquen, cada any, nous casos d’aquesta malaltia en mig milió de dones. En matèria de salut, per tant, es plantegen dos grans reptes: la conscienciació sobre la importància de la profilaxi i la investigació de les causes de càncers amb tanta incidència com el de mama o de còlon.

Per la seva part, Gordon McBean es va centrar, per una banda, en l’increment del consum de l’aigua ―un quatre-cents per cent des dels anys cinquanta fins ara―, que és el resultat del sistema productiu, de l’increment de la població i del canvi climàtic. En relació amb el canvi climàtic, McBean va denunciar que no hi ha cap pla per abordar-lo perquè les polítiques es dissenyen a partir de paràmetres econòmics. McBean va afirmar que cal proporcionar el coneixement necessari perquè la societat pugui fer front a les conseqüències del canvi climàtic.

En la línia del seu últim llibre, Expulsions: Brutality and Complexity in the Global Economy, Saskia Sassen va apuntar com, durant els darrers vint anys, s’ha experimentat un pic en l’expulsió de persones, empreses i llocs de l’ordre social i econòmic; la noció d’expulsió permet a Sassen anar més enllà de la noció de desigualtat creixent, i abordar algunes de les patologies del capitalisme global.

Tres dies de Congrés, tres blocs temàtics

El Congrés va tenir lloc al Cosmocaixa els dies 17 de juliol, tot el dia, i 18 de juliol, al matí; el divendres 18 de juliol a la tarda es van fer un seguit de sessions paral·leles, gratuïtes i obertes al públic, a la seu de l’IEC. L’organització del Congrés va ser a càrrec del Barcelona Knowledge Hub, l’oficina per a la Mediterrània i el sud d’Europa de l’Academia Europaea, amb seu a l’IEC, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació La Caixa, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i l’IEC.

«Avenços en medicina i salut», «Aspectes socials i oportunitats» i «Medi ambient i sostenibilitat» són els tres blocs temàtics  del Congrés. En el primer bloc, a més de tractar-s’hi el virus del papil·loma humà en l’etiologia i la prevenció dels càncers genitals, es va parlar de qüestions com la protecció del cervell dels nounats, la capacitat de la llum per a activar el sistema auditiu, i l’ús de la nanotecnologia en el subministrament de medicaments. En el bloc «Aspectes socials i oportunitats», a més de la ponència de Sassen, es van estudiar qüestions com ara la política científica i el valor de la ciència en moments difícils, l’educació des d’una perspectiva demogràfica global per al segle XXI, i els canvis en les relacions de la zona euromediterrània i la mobilitat per causes de gènere de les dones musulmanes. En el bloc «Medi ambient i sostenibilitat», que encapçalava Gordon McBean, es van tractar temes tan diversos com ara la geogovernança, el canvi climàtic i els recursos hídrics a les muntanyes, i els aspectes econòmics i les polítiques efectives per a una transició energètica.

L’Academia Europaea, amb seu a Londres, és una de les associacions científiques més prestigioses del món. Es va fundar l’any 1988, i actualment agrupa més de tres mil científics i acadèmics europeus de tots els àmbits del coneixement que són experts i líders en les respectives matèries.

 Recull de premsa

Notícies

* Neix Critèria, l’espai web de correcció de l’IEC

* Nubia Muñoz, Saskia Sassen i Gordon McBean plantegen els reptes mèdics, socials i ambientals d’Europa

* Es publica un opuscle inèdit del carmelita rossellonès Guiu Terrena, peça clau per a entendre la confrontació de poders a l’edat mitjana

* L’IEC digitalitza i publica a Internet dues obres cabdals de Rafael Patxot

* Les revistes Llengua & Literatura i Treballs de Sociolingüística Catalana obtenen la màxima qualificació en el sistema de classificació Carhus Plus+

* La Societat Catalana de Tecnologia compareix davant de la Comissió d’Ensenyament i Universitats del Parlament de Catalunya

* La pianista Alba Ventura i el flauta Marc Horne clouen el cicle de concerts Música al claustre

* Més d’un centenar d’activitats diferents a la Universitat Catalana d’Estiu

* Es presenten les primeres conclusions del Fòrum Territori i Urbanisme

* Germà Colón rep a Perpinyà la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa