IMPURESES O INCLUSIONS: grau de puresa de les unitats cartogràfiques
La puresa d'un mapa fa referència a la variabilitat espacial dels components i les propietats dels sòls dins d'una unitat cartogràfica. La variabilitat espacial és funció de l'escala del mapa, de la localització espacial i de la propietat considerada.
És important recordar que una unitat cartogràfica (aparentment uniforme pel fet d'estar representada d'una determinada manera a totes les seves tessel·les) mai no implica una homogeneïtat total dins de l'àrea que delimita.
El grau de puresa d'una unitat cartogràfica depèn de si hi ha superfícies no representables a l'escala del mapa: impureses o inclusions.
La significació de les impureses depèn de si es tracta de sòls similars o de sòls dissimilars (sòls amb una resposta diferent pel que fa a l'ús, respecte al sòl predominant).
A mesura que augmenta l'heterogeneïtat de les unitats cartogràfiques, el valor del mapa per a fer prediccions disminueix. D'aquí el poc interès i la poca utilitat que tenen els mapes a escala petita, com ara els d'escala 1:100.000 o més petita, per a gestionar el territori.
En mapes de sèries es requereix una uniformitat del 85 %, com a mínim (amb inclusions menors d'un 15 %). Ara bé, en mapes del nivell de família, l'homogeneïtat baixa fins al 70 % i, en casos de models de distribució molt imbricats, pot arribar a baixar fins al 50 %.
|