|
Aquesta obra, a cura d’Enric Pujol i Josep Clara i editada per la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans, recull les cartes que l’historiador i escriptor Ferran Soldevila (1894-1971) va enviar a diferents corresponsals. El període que abasten és molt llarg i n’hi ha de totes les etapes de la seva vida: des de les escrites ja en la seva primera joventut fins a les redactades en els darrers anys d’existència. Estan publicades en ordre cronològic, fet que permet al lector seguir el fil vital de Soldevila com si llegís una mena de biografia, amb l’avantatge que s’hi recullen els moments més importants de la seva trajectòria personal i professional, juntament amb detalls i aspectes molt difícils de veure en les reconstruccions biogràfiques corrents. Les notes a peu de pàgina serveixen per a aclarir algun aspecte del contingut de les cartes, per a situar el lector en el context en què foren redactades i per a fer saber el vincle existent amb el seu corresponsal.
Aquest recull epistolar permet seguir de manera detallada l’evolució de l’escriptura de Ferran Soldevila i veure com progressivament defineix un model de llengua propi i un estil literari personal. Tal com destaquen els curadors de l’obra en el pròleg, «Ferran Soldevila fou un dels escriptors més rellevants del seu temps. Aquí hem considerat la correspondència com una part no pas menor del conjunt de la seva producció escrita. Cal recordar que, a part de l’obra historiogràfica, conreà també la poesia, el teatre, el periodisme i la narrativa de ficció».
Soldevila va conservar poques còpies de les cartes que havia tramès i per això «va ser necessari fer una recerca d’anys per obtenir les que aquí reproduïm. Va caldre anar a mirar, un per un, els arxius de familiars, amics i col·legues per si hi trobàvem cartes seves».
|
|