|
La feina del tàndem format per l’ornitòleg Antoni Mestre i l’especialista en onomàstica i dialectologia, i membre corresponent de la Secció Filològica, Cosme Aguiló, ha desembocat en un treball original i exhaustiu, que, tal com afirma el dialectòleg Joan Veny, membre de la Secció Filològica, en el pròleg de l’obra: «ha de marcar una fita memorable en els annals de la geolingüística catalana i romànica». L’obra ofereix una completa nòmina dels noms d’ocells de totes les Balears, molts dels quals eren desconeguts fins al moment, i és el primer recull fet fins ara d’aquestes característiques.
La metodologia va consistir en la recoŀlecció de dades, feta sempre sobre el terreny i amb persones coneixedores de les aus de més de seixanta anys —caçadors, mariners, pagesos—, i els resultats es presenten en mapes puntuals de símbols. La cartografia va acompanyada d’un comentari on s’analitza cada mot, l’ètim corresponent, la motivació, el suport documental, la relació interinsular en el cas dels noms d’algunes espècies, i la comparació amb els noms en altres llengües, entre altres aspectes.
En total, s’han cartografiat 148 espècies i dues subespècies amb denominacions populars, la qual cosa es tradueix en 1.903 noms, tot i que, sovint, la diversitat lingüística només afecta la fonètica o la morfologia.
L’obra ha estat publicada per l’IEC, juntament amb la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears i l’Institut de la Llengua i la Cultura de les Illes Balears. |