El número de desembre de la revista de la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, comença amb un article sobre l’enginyeria genòmica i la millora genètica de les plantes cultivades, que ha permès les societats humanes obtenir suficient quantitat d’aliments de qualitat al llarg de la història. Els autors, Josep M. Casacuberta i Fabien Nogué, també analitzen l’interès de les últimes tècniques utilitzades i la seva regulació a la Unió Europea.
En el segon article de la revista, Xavier Flotats fa una revisió de treballs de recerca i desenvolupament sobre gestió i tractament de dejeccions ramaderes fets per un grup de recerca des de mitjan anys noranta amb un enfocament orientat a trobar solucions. El treball conclou que les dejeccions són un subproducte de la producció animal i no un residu, que és possible la recuperació de nutrients per a substituir fertilitzants minerals i que la digestió anaeròbia és un procés clau en qualsevol estratègia tecnològica sostenible.
A continuació, M. Mercè Compte-Barceló parla de la vida del cultivador de clavells Josep Ferrer i Guàrdia, fill gran d’uns agricultors d’Alella, i del periple de les seves vivències professionals, entre les quals destaca el viatge des d’Alella fins a Austràlia, on triomfa com a agricultor especialitzat i on és honorat amb una medalla d’or que li entrega el mateix ministre d’Agricultura d’Austràlia.
Per acabar, la secció Agrofòrum publica els articles «Xylella fastidiosa, avís fitosanitari d’una nova malaltia a Europa per a les oliveres i la planta ornamental», d’Isabel Pujadas i Trinidad Plaza, i «Qualimac: vint anys vetllant per la qualitat de les primeres matèries per a l’alimentació animal», de Jordi Forés-Piquer.
Podeu consultar tots els continguts en línia en aquest enllaç. |