|
«L’arquitectura privada és un camí excel·lent per a endinsar-se en la vida quotidiana i la realitat dels antics, per a aproximar-se a com es relacionaven, com menjaven, com dormien, com jugaven, com gaudien els nostres avantpassats [...]. És, doncs, l’arquitectura privada la que pot aportar el barem més aproximat del tipus de vida i cultura que es desenvolupava a les ciutats romanes en l’antiga Catalunya.» Així ho explica Ada Cortés, autora d’aquest estudi sobre l’arquitectura domèstica a les ciutats romanes de Catalunya en època tardorepublicana i altimperial. L’obra recull, sistematitza i estudia un conjunt important de documentació arqueològica complexa, per bé que fragmentària i desigual, que va des dels nombrosos exemplars de cases d’Empúries fins als quatre exemplars de Barcino, passant, entre altres, pel significatiu conjunt de Baetulo.
En total, hi ha seixanta-nou exemplars catalogats, que han permès a l’autora elaborar una tipologia de les cases. A més, estudia els centres urbans, analitza cada ciutat i se centra en la relació entre el conjunt de les cases que s’hi documenten i la topografia arqueològica, l’urbanisme i la trajectòria històrica de cadascuna. Tota aquesta informació dóna un context en el qual el conjunt de cases pren una dimensió integrada dins la problemàtica pròpia de cada jaciment.
Aquest llibre, coeditat per l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat Autònoma de Barcelona, s’insereix en el projecte internacional Tabula Imperii Romani (TIR) - Forma Orbis Romani (FOR), promogut per la Unió Acadèmica Internacional, i inicia les sèries paral·leles que la Comissió Internacional per a la TIR-FOR ha començat a impulsar a les diverses regions del món romà on es desenvolupa aquest projecte. L’IEC, responsable de la Forma Conventus Tarraconensis, inicia amb aquesta publicació la corresponent «Serie Studia Archaeologica», amb l’objectiu d’acollir estudis arqueològics que permetin aprofundir en el coneixement del nostre territori antic. |