|
L’obra d’Andrés Moya, doctor en biologia i filosofia i catedràtic de genètica a la Universitat de València, tracta de la biologia i de les aproximacions teòriques a aquesta ciència. Però les aproximacions no són quantitatives, i no pretenen modelitzar els fenòmens biològics des de les matemàtiques, que han servit per al desenvolupament de models en altres ciències. L’objectiu d’aquest assaig és reflexionar sobre el llenguatge formal més adequat per a la descripció i l’explicació biològiques. I aquest llenguatge, segons l’autor, ha de ser qualitatiu, pròxim a la lògica i a la computació.
El llibre s’estructura en tres parts. En la primera l’autor se centra en els antecedents rellevants de la biologia per a configurar-ne el pensament teòric actual; en la segona, tracta de demostrar que la computació és el llenguatge formal més adequat per a la teorització biològica, i en la tercera, reflexiona sobre les relacions entre la computació i la biologia, concretament, en el cas de la cèŀlula i l’evolució, i cap a on s’encamina la recerca biològica en aquests camps.
Editada per l’Institut d’Estudis Catalans i Publicacions de la Universitat de València, l’obra pretén mostrar que la biologia actual està més a prop que mai de la realització del somni de Goethe en què les tradicions analítiques i sintètiques convergeixen per a poder comprendre l’organisme viu en la seva totalitat. |
|