|
L’obra recull un conjunt d’articles fruit del programa de recerca de l’Institut «Escassetats, caresties, fams i mortaldats a Catalunya a l’edat mitjana: les crisis alimentàries i la seva gestió», iniciat l’any 2009. Els articles són reflexions sobre la cronologia i l’abast geogràfic de les crisis del cereal, les causes endògenes i exògenes que les van produir i els efectes econòmics, socials, polítics i mentals que van provocar.
Així, doncs, consta, primer, d’un vast pròleg en què el director del programa de recerca, el membre de la Secció Històrico-Arqueològica Antoni Riera i Melis, exposa informació de context sobre com la historiografia europea ha abordat al llarg del temps les escassetats, les caresties, les fams i les mortaldats, i planteja quina és la proposta científica elaborada en el marc del programa de recerca de l’IEC.
Tot seguit, s’inclouen tres grans blocs: «El mercat dels cereals a la Corona catalanoaragonesa. La gestió de les crisis alimentàries al segle XIII», a càrrec d’Antoni Riera i Melis; «Una dècada d’abastament frumentari a Barcelona. La contribució de la iniciativa privada en els anys setanta del segle XIV», per Montserrat Richou i Llimona i, finalment, «El pa de la Busca. Proveïment i consum de blat a Barcelona entre 1450 i 1462», per Pol Serrahima i Balius. |