|
Número 7 – Juny del 2013
La terminologia mèdica centra el nou número de la revista de la Societat Catalana de Terminologia. El monogràfic està En aquest número, l’entrevista és a la biòloga Anna Veiga, directora del Banc de Línies Cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona. La secció «Dossier» inclou, per una banda, una síntesi de l’evolució del Diccionari enciclopèdic de medicina, des de la primera edició, el 1990, fins a la sistematització dels materials amb criteris terminogràfics, enllestida l’any 2012. Aquesta primera peça del «Dossier» és a càrrec d’alguns dels autors d’aquest diccionari, com són Joaquim Ramis i Màrius Foz, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, i M. Antònia Julià, del TERMCAT.
La segona aportació del «Dossier» exposa la funció de la Classificació Internacional de Malalties com a eina per a garantir la qualitat de la documentació mèdica, i és a càrrec d’Anna Bosch i Montserrat Bustins, del Servei Català de la Salut, i d’Artur Conesa, de la Societat Catalana de Documentació Mèdica. Tanca el «Dossier» un article breu del traductor Fernando Navarro, coordinador del Diccionario de términos médicos (2011) de la Reial Acadèmia Nacional de Medicina Espanyola, que posa èmfasi en la necessitat de disposar de recursos terminològics actualitzats en l’àmbit de la salut, tan canviant. La secció «Semblança» està dedicada al pediatre Oriol Casassas, que va morir el 2012, i en la secció «Espai de trobada» s’obren les portes als lectors de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i del Museu d’Història de la Medicina.
A banda del monogràfic, en aquest número s’inclouen tres articles sobre terminologia que han estat avaluats externament: un estudi dels manlleus estabilitzats en el món musical, d’Albert Romaní, músic i professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya; una proposta de millora de les bases de dades dels museus a partir de criteris terminològics, d’Anna Joan, del Museu del Joguet de Catalunya i professora a la Universitat de Mont-real, i un article en anglès sobre l’aplicació d’una eina d’anàlisi de corpus per a detectar sentits especialitzats de verbs, d’Araceli Alonso i Irene Renau, investigadores del grup Infolex de l’Institut Universitari de Lingüística Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra.
|